nieuws

Wijkophoging vaak ingrijpende operatie

bouwbreed Premium

alphen aan den rijn – Bouwen in een gebied met dikke veenlagen in de ondergrond betekent zettingen. Huizen op palen hebben daar geen last van, maar straten, trottoirs, tuinen, riolering en leidingen, alles moet na verloop van tijd omhoog. Een ingrijpende operatie die gemeenten en huiseigenaren veel geld en inspanning kost.

Alpen aan den Rijn ligt in het Groene hart van de Randstad. De grote groei van de stad begon in 1950 en ook nu blijft Alpen aan den Rijn groeien. De Stromenbuurt met vijfhonderd woningen is eind 1960 begin 1970 gebouwd. De staat van straten en voetpaden is slecht door (ongelijkmatige) zettingen. Ook delen van de riolering die niet zijn onderheid �lopen niet goed meer� en zijn aan herstel toe. Daarom heeft de gemeente besloten de infrastructuur weer naar het oorspronkelijk aanlegniveau te laten ophogen. Het zal de tweede keer zijn dat dat gebeurt.

De dienst Inrichting Openbare Ruimte van de gemeente heeft de noodzaak tot ophogen gecombineerd met de mogelijkheid de ruimten naar de wensen van deze tijd in te richten. De bewoners van de wijk kunnen, binnen de kaders die de gemeente stelt, een bijdrage leveren aan het invullen van de plannen, zo is de bewoners op een informatiebijeenkomst duidelijk gemaakt.

Tweede keer

De buurt zal 30 tot 40 centimeter worden opgehoogd. Het is inmiddels de tweede keer dat de buurt wordt opgehoogd. De eerste keer, zo�n twintig jaar geleden, werd een zakking van rond de 60 centimeter opgeheven. Voor de huidige ophoging heeft de gemeente werkgroepen ingesteld van medewerkers van de gemeente en bewoners die gezamenlijk de plannen vorm zullen geven. De gemeente gaat die dan tot detail en besteksniveau uitwerken. De gemeente denkt dat mogelijkerwijs volgend jaar september de eerste werkzaamheden in de buurt kunnen beginnen.

Projectleider R. Groeneveld van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft laten weten dat het zal gaan om een Europese aanbesteding volgens een openbare procedure. De zorg van de bewoners dat zij het langere tijd met beperkte toegang tot hun huizen moeten doen, is volgens hem ongegrond. De duur van het werk zal bepaald worden in een aantal werkbare werkdagen voor deelprojecten gekoppeld aan deelopleveringen, lichtte hij op de bijeenkomst toe. Een vaste opleverdatum volgens de kalender zou meer risico inhouden voor de aannemer en daarmee de prijs hoger laten uitvallen.

Aan te late oplevering van het werk zal een boete worden gekoppeld. Daarmee denkt de projectleider de bewoners te lange bouwhinder te besparen. “Maar wij kunnen er niets aan doen als de aannemer ervoor kiest de boete te betalen”, zegt projectleider Groeneveld, daarmee aangevend dat de gemeente het welzijn van de bewoners wel voorop stelt maar niet noodzakelijkerwijs alles voor elkaar kan krijgen.

Reageer op dit artikel