nieuws

Uit eten met de buren op staatskosten

bouwbreed

UTRECHT – Ambtenaar C.D. (65) van de Rijksgebouwendienst ging met zijn buren uit eten voor bijna 900 gulden. De buren betaalden keurig hun deel. C.D. leverde de bon vervolgens in bij het bouwadviesbureau waarmee de RGD veel zaken deed. Het adviesbureau betaalde C.D. het volledige bedrag terug en verhoogde simpelweg de facturen aan de RGD met 900 gulden.

Gisteren was de afsluitende dag in de grootschalige Boni-rechtszaak waarbij drie, inmiddels ontslagen, ambtenaren van de RGD en drie bouwbedrijven terecht stonden voor oplichting, valsheid in geschrifte en omkoping.

C.D. werkte als objectmanager sinds de jaren zeventig voor de RGD. In die functie gaf hij opdrachten aan bouwadviesbedrijven voor onderhoud aan overheidsgebouwen en controleerde hij de facturen die de bedrijven bij de RGD indienden.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft C.D. jarenlang misbruik gemaakt van zijn positie door twee bedrijven stelselmatig opdrachten te gunnen in ruil voor dure etentjes, een complete postzegelverzameling, een verbouwing aan zijn huis, een ov-jaarkaart en gratis gebruik van een vakantiehuisje in Frankrijk. De kosten die de bouwadviesbureaus daarvoor maakten, werden doorberekend aan de Rijksgebouwendienst.

Gebruikelijk

C.D. verklaarde zelf tegenover de rechtbank dat hij nimmer zelf om de geschenken had gevraagd, iets dat de bouwers weerspreken. Bovendien was het in de bouw gebruikelijk dat dure etentjes werden betaald door de bouwers, zo stelde de verdachte. Ook ontbrak controle op zijn werk door zijn werkgever, volgens de verdachte een verzachtende omstandigheid. De officier van justitie eiste 200 uur dienstverlening en 5000 euro boete.

Ook stonden gisteren aannemersbedrijf Sirotec, directeur J. van D. (42) en calculator A.K. (46) terecht. Hen werd verweten de offertes kunstmatig te hebben opgehoogd om kosten die zij aan adviesbureau Out&About – waarvan directeuren M.O. en R.B. eergisteren terechtstonden – verschuldigd waren terug te verdienen. De RGD betaalde door die constructie dubbel. J. van D. werd verder verweten de woning van C.D. ver onder de kostprijs te hebben verbouwd met als doel in de toekomst lucratieve opdrachten in de wacht te slepen. Tegen Van D. en A.K. werden taakstraffen van 150 en 120 uur geëist, en boetes van 7500 en 2500 euro. Sirotec moet een boete van 12.500 euro betalen. De rechtbank doet op 22 november uitspraak.

Reageer op dit artikel