nieuws

Rijk moet 1 miljard euro in Verbouwfonds pompen

bouwbreed Premium

den haag – Het Verbouwfonds, waarvoor zeven bouworganisaties pleiten, moet door het Rijk gevuld worden met 1 miljard euro. Dat hebben de initiatiefnemers, waaronder Bouwend Nederland, voorgesteld aan minister Dekker (VROM).

In eerste instantie wordt gedacht aan tien jaarlijkse termijnen van 100 miljoen euro. Met het geld moeten gunstige leningen worden verstrekt aan particuliere woningeigenaren voor de verbetering van hun huis.

Volgens de organisaties is in Nederland voor bijna 10 miljard euro aan achterstallig onderhoud, waarvan 4,9 miljard euro hardnekkige gebreken betreft. Minder daadkrachtige huizenbezitters hebben echter onvoldoende middelen om onderhoud te laten uitvoeren. De kwaliteit van de woningvoorraad dreigt daardoor in een neerwaartse spiraal terecht te komen.

Leningen uit het voorgestelde Verbouwfonds kunnen door tussenkomst van de gemeente en in het kader van de stedelijke vernieuwing worden verstrekt. Aflossing en rente vloeien weer terug in het fonds, zodat andere woningeigenaren het geld weer kunnen gebruiken.

Bouwend Nederland verwacht dat het fonds de overheid uiteindelijk geld oplevert “omdat de belastingopbrengsten toenemen, de economie groeit en de werkgelegenheid een impuls krijgt”. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) zou het fonds kunnen gaan beheren.

Minister Dekker heeft geen toezeggingen gedaan, maar laat het plan bekijken.

Reageer op dit artikel