nieuws

Oplevering van Noord-Zuidlijn half jaar later

bouwbreed

amsterdam – De verwachte oplevering van de Noord-Zuidlijn is bijgesteld van december 2011 naar juli 2012. Wethouder M. van der Horst (verkeer en vervoer) maakte dit bekend. Oorzaak van het uitstel is de complexe bouwopgave van de sandwichwanden onder het Centraal Station.

Onder het Centraal Station komen de sandwichwanden die bestaan uit twee rijen in de grond gevormde tubexpalen met een groutvulling ertussen. De diepte van de palen varieert van 30 tot 65 meter. De wanden moeten over een grote stijfheid beschikken, omdat ze voor een deel het gebouw van het Centraal Station moeten dragen. Bovendien moeten ze waterdicht zijn.

De hoge kwaliteitseisen maken de wanden technisch gesproken zeer complex. Volgens de Projectorganisatie Noord-Zuidlijn kreeg de aannemer in het begin van het bouwproces te maken met problemen, waardoor de bouwdirectie twijfelde aan de beoogde stijfheid en waterdichtheid. Gemeente en aannemer kwamen overeen dat bij de aanpak van de problemen, de zorgvuldigheid moest prevaleren boven een snelle uitvoering. Dit alles heeft ertoe geleid dat het werk langer gaat duren dan was voorzien. Zoals vrijdag in Cobouw was te lezen, is de eerste sandwichwand nagenoeg voltooid en wordt de tweede wand voor de zomer van 2006 opgeleverd.

De vertraging onder het Centraal Station heeft geen effect op de voortgang van de werkzaamheden aan de andere onderdelen van de Noord-Zuidlijn.

Reageer op dit artikel