nieuws

Op het slagveld van de houtschroeffabrikanten

bouwbreed Premium

parijs – Een houtschroef is allang niet meer gewoon een houtschroef. Dat bleek weer eens op bouwbeurs Batimat in Parijs, waar de verschillende fabrikanten elkaar naar het leven stonden met mooi verzinkende koppen en splijtvrije punten.

Spax was veruit de fanatiekste. In hal 5 van het immense complex van Paris Expo had de Duitse bevestigingsmiddelenfabrikant een houtschroef uit zijn assortiment opgeblazen tot ongekende proporties. Dan lijkt het ineens een vervaarlijk projectiel, dat zomaar het jongste wapen van de Al-Qaeda strijders zou kunnen zijn. Vooral de punt is dreigend, want die bestaat niet uit de vertrouwde spiralende schroefdraad, maar uit steeds kleiner wordende tandwieltjes met scherpe tanden. Een golfsnedeprofiel noemt de fabrikant het zelf. En onlangs is dat ingrijpend vernieuwd. De hellingshoek van de vlakjes uit het profiel is aangepast. Dat zorgt ervoor dat de schroef direct pakt, het hout niet splijt en geen scherpe bramen of staalsplinters achterlaat.

Dat ingewikkelde gedoe met dat golfsnedeprofiel is helemaal nergens voor nodig, verzekert de charmante dame die een paar stands verderop het woord voert bij Scellit. Een groef aan de punt, die ervoor zorgt dat ongeveer een kwart van de schroefdraad ontbreekt, geeft hetzelfde effect. Om haar betoog kracht bij te zetten jaagt ze met veel overtuiging een �Toospeed�, het paradepaardje van Scellit, in een stuk hardhout. Dat gaat inderdaad verbazend soepel. En hij gaat er dankzij de vierkante kop net zo gemakkelijk weer uit ook. Geen pozidrive, philips of stervormig bitje is dus nodig voor het in- of uitschroeven van een Toospeed, maar een vierkante variant die extra diep in de schroef aangrijpt. Dat voorkomt slippen van de boor. De schroef aan het begin ondersteunen met de vingers is daardoor niet nodig, laat ze zien.

Scherp snijvlak

“Langzaam maar zeker stappen steeds meer professionals over op splijtvrije schroeven, verzekert F. Proix van het Franse Rocket. Zijn firma laat net als concurrent Scellit een deel van de schroefdraad bij de punt weg, zodat een scherp snijvlak ontstaat. “Deze schroeven zijn weliswaar zo�n 10 procent duurder dan traditionele houtschroeven, maar dat heeft een vakman er zeker voor over.” Net als bij de schroeven van Spax en Scellit zorgen speciale ribbels onder de kop ervoor dat die zich zonder voorboren netjes verzinkt en dat zich ook geen randje uitstekende houtsplinters rondom de kop vormt. De vorm van de ribbels is natuurlijk net weer anders dan die van de concurrenten. “En daardoor kan de schroef niet meer gemakkelijk afbreken onder de kop, wanneer je hem in spaanplaat schroeft”, aldus Proix.

Alleen de Duitse gigant Fischer lijkt zich aan het gevecht te onttrekken in hal 5 van de Batimat, dat wel wat weg heeft van de manier waarop wasmiddelenfabrikanten elkaar al decennialang naar het leven staan. Er is geen enkele houtschroef te vinden in de stand. Wel allerlei andere futuristische bevestigingsmiddelen. Maar wie de panelen in de stand goed bestudeert, ziet dat de leider op de consumentenmarkt de ontwikkelingen goed bijhoudt. Een sterk uitvergroot schroefoog, laat ook een soort golfsnedeprofiel aan de punt zien, maar net weer wat anders van vorm dan dat van landgenoot Spax. Er is duidelijk geen ontkomen aan. De houtschroef is allang geen gewone houtschroef meer.

Reageer op dit artikel