nieuws

Nog steeds gebreken detentiecentrum Schiphol

bouwbreed

hoofddorp – De brandweer van Haarlemmermeer heeft bij controles in een deel van het cellencomplex op Schiphol-Oost dat nog in gebruik is, vastgesteld dat de brandwerende scheidingswanden moeten worden verbeterd. Dat schrijft het college van B en W van Haarlemmermeer in een brief aan de gemeenteraad.

Bij een brand in het cellencomplex kwamen eind oktober elf illegale vreemdelingen om het leven. Vijftien mensen raakten gewond.

De twee vleugels die nog in gebruik zijn, zijn niet van hetzelfde materiaal als het deel dat is afgebrand. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft aangedrongen op sluiting van het hele complex.

De Rijksgebouwendienst heeft volgens de gemeente verzekerd dat de verbeteringen in het cellencomplex snel kunnen worden aangebracht. Tot het zover is, heeft de gemeente drie aanvullende voorwaarden gesteld om de brandveiligheid te waarborgen.

Zo moeten er 24 uur per etmaal tien bedrijfshulpverleners paraat zijn om te helpen als toch brand mocht uitbreken. Daarnaast mag nergens in het cellencomplex nog worden gerookt. Tot slot mogen er in een cel geen spullen van een gedetineerde liggen.

De brandweer constateerde eerder dat geen tien bedrijfshulpverleners aanwezig waren, wat wel een voorwaarde was. Het ministerie van Justitie dacht dat het uitsluitend om de nacht ging. De brandweer heeft tot de komst van hulpverleners een tankautospuit op het terrein staan.

Bij een andere controle heeft de brandweer vastgesteld dat twee rook- en brandwerende deuren in het centrum openstonden, die eigenlijk dicht hadden moeten zijn. De gemeente heeft hiervoor het ministerie van Justitie een dwangsom opgelegd van 2000 euro, omdat dit in het verleden al eens eerder is gebeurd.

Burgemeester F. Hertog van Haarlemmermeer zei afgelopen week dat de brandweer hem heeft verzekerd dat het “verantwoord” is de cellen onder de gestelde voorwaarden in gebruik te houden. Volgens hem biedt de wet de mogelijkheid aan de rijksoverheid om verbeteringen aan het complex aan te brengen.

Een aantal fracties in de gemeenteraad vindt dat de situatie in het cellencomplex van Schiphol niet langer mag worden gedoogd. Volgens burgemeester Hertog is er van gedogen echter geen sprake. Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer beraden zich opnieuw over de situatie. (anp)

Reageer op dit artikel