nieuws

Nog grote twijfel over deal Fortuna en aannemers

bouwbreed

sittard-geleen – Een extern bureau onderzoekt in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen nog eens of de laatste deal met Fortuna en de aannemers Jongen en Meulen niet te veel risicos voor de gemeente inhoudt.

Waarom dit nieuwe onderzoek nodig is, blijft onduidelijk. Het is de zoveelste aflevering in de soapserie rond het wegkwijnende Fortuna in een gemeenteraad die er alles aan doet om op een Poolse landdag te lijken.

Wethouder T. Hanssen tekende op 8 juli een contract met twee aannemers, waarin was geregeld dat deze aannemers (Jongen en Meulen) het terrein rond het Fortunastadion zouden ontwikkelen en de gemeente snel alle vergunningen af zou geven. Fortuna zou meedelen in de winst. Maar diezelfde dag nog bleek burgemeester W. Dijkstra de wethouder op het hart te hebben gedrukt dit contract niet te tekenen. Dijkstra vertrouwde de aannemers niet. Hanssen tekende toch. Dijkstra, die al enige tijd overhoop ligt met de gemeenteraad, kondigde later zijn vertrek.

Dijkstra was vooral ongerust toen hij hoorde dat beide aannemers een nieuwe bv hadden opgericht, de BV Afbouw Stadion. Dijkstra vreesde dat zo�n bv snel kon worden geliquideerd. De burgemeester vroeg daarom het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe om advies, en wilde dat Hanssen zolang wachtte met tekenen. Maar toen was de handtekening al gezet.

Afgelopen vrijdag werd het advies van Stibbe bekend. De twijfels van Dijkstra waren niet gerechtvaardigd, luidt kort samengevat de inhoud van dit advies. Het kan de twijfel niet bij de gemeenteraad wegnemen. De raad praat op 21 november opnieuw over het dossier Fortuna en de rol van de aannemers daarin, dit keer aan de hand van het nu gevraagde externe advies.

Fortuna staat aan de rand van de afgrond, zowel sportief als financieel vanwege een miljoenenschuld. Vorige week nog stak de gemeente opnieuw zes ton in de club om haar van de ondergang te redden. De gemeente staat voor 1,8 miljoen euro garant voor Fortuna.

Reageer op dit artikel