nieuws

Marktplan Maastricht Europees aanbesteed

bouwbreed Premium

maastricht – De Europese Unie trekt 2,3 miljoen euro uit voor het Marktplan in Maastricht. Daarmee is een dreigend gat in de begroting voor de laatste fase van de herinrichting van het marktgebied en de aanloopstraten rond het stadhuis opgevuld.

Dat maakte de Maastrichtse wethouder M. Depondt gisteren bekend. Het Marktplan wordt Europees aanbesteed. De bestekken worden op het moment voorbereid en vertaald voor Europese publicatie. Op 15 december is er een informatiedag voor geïnteresseerde aannemers. Medio januari volgt de aanbesteding, en na de carnaval wordt met het bestratingswerk begonnen.

Het gaat hierbij met name om het bestraten van de Markt en de toevoerwegen Boschstraat en Hoenderstraat. Ook wordt het grote standbeeld van de uitvinder van het lichtgas Minckelers van de vismarkt meer richting Markt verplaatst. De totale kosten van dit onderdeel van het totale Marktplan zijn geraamd op 6,72 miljoen euro. Daarbij wordt de markt autovrij gemaakt en alle niveauverschillen rechtgetrokken.

Ook komt het stadhuis op een soort �tapijt� te liggen: rond het stadhuis komt rode bestrating, daaromheen andere natuursteen. “We geven door dit werk het plein terug aan de bevolking”, zei een woordvoerster van de gemeente gisteren in een toelichting.

Door de herinrichting herkrijgt de markt het monumentale karakter van het in 1659 door de Hollandse architect Pieter Post ontworpen plein. De bolle ligging van het Marktplein met het hoogste punt aan de voorzijde van het stadhuis blijft het karakteristieke uitgangspunt.De sfeer van Post wordt onderstreept door de keuze van bestratingsmaterialen, het straatmeubilair, de inbreng van groen en verlichting.

Reageer op dit artikel