nieuws

Laswerk Oakland Bay Bridge voldoet aan kwaliteitseisen

bouwbreed Premium

washington – Uit diverse tests is gebleken dat de lassen in het staal van de funderingen van de San Francisco – Oakland Bay Bridge (een skyway op 160 brugpijlers van staal en beton) voldoen aan alle kwaliteitseisen.

In april van dit jaar werd het werk aan de fundering van de brug tijdelijk stilgelegd toen arbeiders de aannemer ervan beschuldigden het werktempo van de lassers op onverantwoorde wijze op te jagen. Daardoor zou zeker eenderde deel van de circa 5000 lassen in de brug, die begroot is op 6,3 miljard dollar, ondeugdelijk zijn. De FBI opende daarop een onderzoek naar het laswerk van KFM, een joint venture waarin ook de Amerikaanse BAM-dochter FCI Constructors zit.

Drie lassen (shear plate welds) van elk circa 2 meter in kolommen die nog niet in beton waren gestort, werden in beslag genomen en naar een laboratorium in Seattle gezonden. In het laboratorium werden de lassen visueel, magnetisch, ultrasoon en met een macro-etchingtest onderzocht. De Amerikaanse Federal Highway Administration stelt nu in een rapport dat uit deze tests blijkt dat de lassen ruim voldoen aan alle specificaties. De FBI heeft daarop het onderzoek naar de aannemer gesloten. Het oponthoud heeft, nog afgezien van de kosten van het onderzoek, volgens de opdrachtgever Caltrans ongeveer 2,5 miljoen dollar gekost.

Reageer op dit artikel