nieuws

Integreer akoestisch plafond in prefab verdiepingsvloer

bouwbreed Premium

ede – Prefab verdiepingsvloeren zouden aan de onderzijde kunnen worden voorzien van een geluidsabsorberend plafond.

Voor dat idee heeft Schoonderbeek en Partners Advies (SPA) uit Ede de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs gekregen, in de categorie �wilde ideeën�. De prijs werd uitgereikt op het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit, van de Stichting Innonoise in Nieuwegein.

“Woonkamers hebben vaak een galmend karakter. Ze worden standaard met een harde afwerking opgeleverd”, licht ir. W. Schoonderbeek toe. Als de bewoners zelf geen geluidsabsorberende elementen toevoegen, ontstaat een situatie waarin mensen harder gaan praten en het volume van de radio en televisie hoger zetten, omdat ze anders te veel worden gestoord door de galm van geluiden elders in de kamer. Dat is op te lossen door de verdiepingsvloer te voorzien van een geluidsabsorberende laag.

Schoonderbeek was aangenaam verrast door de prijs. “Het is een stimulans om met de fabrikanten te gaan praten. De vraag is hoe de vloeren schoon en onbeschadigd op de bouwplaats aan kunnen komen. Misschien met een harde, geperforeerde laag.” Hij denkt aan een akoestische laag van schuim of minerale wol.

In de categorie �producten� kreeg Merford uit Gorinchem de Innovatieprijs. Het bedrijf levert een zeer goedkoop geluiddempend filter dat in een rond luchtkanaal kan worden geplaatst en eenvoudig ingesteld kan worden voor het beste resultaat.

Reageer op dit artikel