nieuws

In weekeinde sneller langs wegwerk A50

bouwbreed Premium

arnhem – Automobilisten die geklaagd hebben dat ze op momenten dat er niet wordt gewerkt op de A50 tussen Deventer en Apeldoorn meer gas willen geven, hebben hun zin gekregen. In het weekeinde is de snelheidslimiet voortaan 90 kilometer per uur in plaats van zeventig. Elke vrijdagavond en maandagmorgen dient de aannemer hiervoor tientallen borden te verwisselen.

“Dit vergt een behoorlijke inspanning voor deze aannemer, zowel qua tijd als qua veiligheid”, weet woordvoerder J. Huurman van de dienstkring Oost-Nederland van Rijkswaterstaat. “Om het gedaan te krijgen is het bovendien nodig dat tijdelijk nog een rijstrook extra wordt afgesloten.”

Dat is een reden waarom Rijkswaterstaat deze weggebruikervriendelijke maatregel niet te vaak wil nemen, legt hij uit. De aannemer moet er ook toe bereid zijn, het is een extraatje; dit staat niet in het bestek.”

Op de A50 blijven tijdens het werk per baan twee rijstroken beschikbaar met een breedte van respectievelijk 3,25 en 3 meter. “Dat is voldoende om 90 te kunnen rijden wanneer er niet wordt gewerkt. Bij veel wegwerken is maar 2 meter beschikbaar, dan blijft 70 altijd het maximum.”

Tussen Deventer en Apeldoorn worden over een lengte van 55 kilometer werkzaamheden uitgevoerd, waaronder de aanleg van spitsstroken. Tegelijk wordt op dit traject de toplaag van het asfalt vervangen. Wegenbouwer Heijmans heeft er bij elkaar bijna een jaar de tijd voor.

Het bordjes verwisselen legt een extra druk op de aannemer, weet Huurman, dus je moet die er wel toe bereid weten te vinden. “Gelukkig verloopt het werk verder, mede door het gunstige najaarsweer, zeer voorspoedig.”

Elke vrijdag moeten de mensen van Heijmans �s avonds vanaf zes uur alle snelheidsborden vervangen en op maandagmorgen vroeg moet dat opnieuw gebeuren. Aan de rechterzijde van de weg valt dat volgens Huurman relatief makkelijk te doen, maar links is het gevaarlijk werk. “Vroeger kon je even oversteken om een bord op te hangen, maar daarvoor is het tegenwoordig veel te druk. Al zou je het willen, dat lukt je niet meer. Daarom moet eerst de linkerrijstrook worden afgesloten. Daarna gaan de werkers er met de auto heen om de borden te verwisselen.”

Reageer op dit artikel