nieuws

Groot tekort aan kantoren voor starters

bouwbreed Premium

den haag – Er is te weinig kleinschalige kantoorruimte voor beginnende ondernemers. Daarom werkt deze groep vaak noodgedwongen vanuit huis, waardoor hun bedrijven niet tot wasdom komen.

H. van Wees, directeur van Compotex, leidt dat af uit een onderzoek onder jonge ondernemers die bij haar bedrijf werkruimte huren. Compotex is vastgoedontwikkelaar en -beheerder. Het bedrijf is gespecialiseerd in kleinschalige bedrijfsruimte en heeft vestigingen in Den Haag, Hoogvliet, Utrecht en Wageningen.

“Beginnende ondernemers hebben vaak behoefte aan een werkruimte waar ze hun klanten kunnen ontvangen”, zegt ze “Zulke plekken zijn schaars. Terwijl er in bijna elke stad wel gebouwen, zoals scholen, leegstaan die hiervoor heel goed zouden kunnen worden gebruikt, werken veel beginnende ondernemers op een zolderkamertje.” Met name dienstverleners ondervinden hiervan de kwalijke gevolgen.

Volgens haar zijn veel gemeentebesturen zich niet bewust van de problematiek waarmee beginnende neringdoenden van doen hebben noch met de mogelijkheden aan die problemen paal en perk te stellen. “Gebouwen blijven leegstaan of worden gesloopt, terwijl dat niet nodig en soms zelfs spijtig is want vaak gaat het om monumentale panden met een geweldige uitstraling.”

Gemeenten waarmee Van Wees contact heeft gelegd, reageren doorgaans positief op de aangedragen mogelijkheden om oude gebouwen een nieuwe bestemming te geven en zijn bereid daartoe subsidies te verstrekken.

Er zijn er ook die slechte ervaringen hebben. Ze hebben dan in het verleden bijvoorbeeld een oude school geschikt gemaakt voor bedrijfshuisvesting, maar onderschatten hoeveel werk er in het beheer gaat zitten. Denk aan het technisch onderhoud. Het gebouw moet netjes gehouden worden en er zijn continu vragen. Het is erg arbeidsintensief.” Met als gevolg dat veel gemeenten het na een tijdje laten afweten.

De problemen met het beheer ontstaan vooral door de grote mate van flexibiliteit die de ondernemers nodig hebben. “Ze beginnen soms met een ruimte van 20 vierkante meter en hebben na een tijdje meer ruimte nodig. En ook het omgekeerde komt geregeld voor. Daar moet je als organisatie dan wel op berekend zijn”, aldus Van Wees.

Ze wijst er op dat niet alle bestaande bouw zich ervoor leent te worden hergebruikt als kantoor. “Als een groot deel van een pand uitkijkt op een treurige binnenplaats of een blinde muur, wordt het natuurlijk een stuk moeilijker.”

Reageer op dit artikel