nieuws

Gebouw gesloten na vrijkomen giftige stoffen

bouwbreed Premium

zutphen – Op last van de gemeente Zutphen is het multifunctionele centrum De Mene gesloten. In het vier jaar oude gebouw is een te hoge concentratie giftige stoffen gemeten.

Het gaat onder meer om benzeen. Vierhonderd kinderen van een basisschool zijn voor onbepaalde tijd elders ondergebracht. Ook een kinderdagverblijf, sporthal en peuterspeelzaal die in het gebouw gevestigd zijn, hebben de deuren gesloten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt waar de te hoge concentraties vandaan komen. “In eerste instantie richt het onderzoek zich op de lucht in het gebouw, maar het is ook denkbaar dat er monsters worden genomen van de bouwmaterialen”, aldus een gemeentewoordvoerder gisteren. Er zijn vooralsnog geen concrete aanwijzingen dat de chemische stoffen afkomstig zijn uit de materialen.

De gemeente Zutphen besloot een onderzoek in te stellen naar de luchtkwaliteit in De Mene na klachten van leerlingen en docenten. Die klagen over prikkelende ogen en kriebel in de keel.

Op 300 meter afstand van het gebouw lag vroeger een vuilstortplaats. Volgens de gemeente is het onmogelijk dat hier de oorzaak ligt. “We hebben bij de bouw van de school een uitgebreid grondonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er met de bodem niets aan de hand is.” De gemeente Zutphen hoopt volgende week woensdag meer informatie te kunnen geven.

Reageer op dit artikel