nieuws

Fugro profiteert van zware orkanen

bouwbreed Premium

amsterdam – Bodemonderzoeker Fugro heeft de afgelopen maanden flink geprofiteerd van het zware orkaanseizoen in de Golf van Mexico. De schade aan olie-installaties leverde het bedrijf extra werk op.

Dat heeft Fugro vrijdag bekendgemaakt. “De werkzaamheden in de Golf van Mexico zijn toegenomen in verband met het herstellen van de door de recente orkanen aangerichte schade aan installaties aan zee”, aldus het concern in een toelichting. Ook zag Fugro wereldwijd de vraag naar seismische onderzoekgegevens toenemen.

Mede daarom zal de omzet dit jaar met meer dan 10 procent groeien, zo liet Fugro weten. De omzetsprong bestaat hoofdzakelijk uit autonome groei. De nettowinst zal twee keer zo hoog uitkomen dan de 49,3 miljoen euro van 2004.

Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers in augustus had Fugro al aangegeven dat de omzet dit jaar zou uitkomen op ongeveer 1,1 miljard euro, een toename van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast zei het bedrijf op een winstmarge van 7,5 tot 8 procent te rekenen. Die verwachting is nu opgetrokken naar minimaal 8 procent.

Behalve de toegenomen vraag naar diensten voor de olie- en gasindustrie, droeg ook de mijnbouwtak positief bij aan de winstontwikkeling. Fugro haalt ongeveer 70 procent van zijn omzet uit bodemonderzoek voor oliemaatschappijen als Shell en BP. Daarnaast struint het bedrijf voor grote diamantconcerns als het Zuid-Afrikaanse De Beers de aardbol af op zoek naar delfstoffen.

Bij de aan infrastructuur gerelateerde activiteiten op het land zetten de trends van het eerste halfjaar zich voort, waarbij vooral het werk in het Midden-Oosten er “in postieve zin” uitspringt, aldus Fugro. In Noordwest-Europa ziet de bodemonderzoeker uit Leidschendam “de geleidelijke verbeteringen zich voortzetten”.

Op de beurs in Amsterdam werd het nieuws goed ontvangen. Het aandeel klom kort na opening van de handel ruim 3 procent tot 24,55 euro en is daarmee een van de grootste stijgers op de beurs. Ook analisten zijn zeer te spreken over de ontwikkelingen bij Fugro en raden beleggers aan het aandeel te kopen.

Reageer op dit artikel