nieuws

Frisia stopt aanleg leiding

bouwbreed Premium

harlingen – Zoutwinningbedrijf Frisia in Harlingen moet volgende week stoppen met de aanleg van een pijpleiding waarmee zout kan worden getransporteerd. Dat heeft de bestuursrechter in Leeuwarden bepaald.

De zaak was aangespannen tegen het ministerie van Verkeer en Waterstaat door eigenaren van land in Noordwest-Friesland waar de buis moet komen te liggen.

In 2002 kreeg Frisia toestemming van het ministerie van Economische Zaken om naast de bestaande putten ook uit een nieuwe put zout te gaan winnen. Die nieuwe winput ligt echter ruim 7 kilometer van de fabriek in Harlingen af. Het bedrijf moet een pijpleiding in de grond aanleggen om het zout opgelost in water naar de fabriek te transporteren.

Het ministerie van stelde dat de landeigenaren de pijpleiding op hun grondgebied moeten accepteren. De eigenaren, vooral boeren, vinden dat daardoor een strook land tijdelijk niet gebruikt kan worden. Als de pijp eenmaal is aangelegd, veroorzaakt deze schade.

De rechter oordeelde dat het ministerie voorbij is gegaan aan de belangen van de landeigenaren en verbiedt voorlopig de aanleg van de pijpleiding. De zoutwinning uit de nieuwe put kan alleen beginnen als de pijpleiding er ligt. (anp)

Reageer op dit artikel