nieuws

Doorvoer door duin zit weer vast

bouwbreed Premium

balgzand – Ondanks aanvullende werkzaamheden is ook een tweede poging om een nieuwe gasleiding bij Balgzand onder de duinen door te voeren mislukt. De doorvoer moet deel gaan uitmaken van de nieuwe 235 kilometer lange leiding van Balgzand naar Bacton in Engeland. De projectorganisatie onderneemt in maart een derde poging.

BBL (Balgzand Bacton Leiding) Company, een joint venture van dochterbedrijven van Gasunie, E.ON Ruhrgas en Fluxys, werkt aan een gaspijpleiding die Nederland en Verenigd Koninkrijk verbindt.

Het project omvat onder meer het leggen van een leiding onder de duinen naar een aansluitpunt op zee. Visser en Smit Hanab voert deze duinkruising uit met behulp van een horizontale boring (HDD). Hierbij boort de aannemer eerst een relatief klein gat dat hij vervolgens met een ruimer vergroot. Hierna kan de gasleiding met een diameter van 36 duim (91,4 centimeter) door het gat worden getrokken vanaf een ponton op zee.

De doorvoer van de lans leverde geen probleem op maar de doorvoer van de gasleiding liep na 200 meter vast. Woordvoerder D. Dijkstra van BBL: “We hebben de leiding er uitgetrokken en het gat tot 38 duim (96,5 centimeter) geruimd.” Maar ook bij de tweede poging liep de leiding vast, na 300 meter.

Bodemgesteldheid

Over de oorzaak van het vastlopen weet Dijkstra nog niets te melden omdat zij nog geen analyse van de meetgegevens voorhanden heeft. Een mogelijkheid is dat het gat niet 100 procent recht is geboord waardoor een stremming ontstaat.

Een andere mogelijkheid is onverwachte bodemgesteldheid. Om te zorgen dat het boorgat stabiel blijft, brengt de aannemer een boorvloeistof in de boorgang. Bij zand en klei gaat dit goed, maar gevaar voor instorten van het gat ontstaat als de boorvloeistof de kans heeft in bijvoorbeeld een grindbed of schelpenkoepel weg te stromen waardoor door onvoldoende tegendruk het boorgat instort.

Vanaf maart doet de aannemer een derde poging. Een en ander is volgens Dijkstra vooralsnog niet van invloed op de opleverdatum van het project eind volgend jaar.

Reageer op dit artikel