nieuws

De ware baggerweek

bouwbreed Premium

Macro-economisch gezien was de afgelopen week puur bagger. Zoals verwacht groeide de Nederlandse economie het derde kwartaal met 0,3 procent. Duitsland haalde 0,6 procent groei, hetgeen beter was dan analisten hadden verwacht. De VS gaf daarentegen tegenvallers te zien. De detailhandelsomzet daalde in oktober, voor een vooral consumentengedreven maatschappij redelijk erg. Bovendien was er sprake […]

Macro-economisch gezien was de afgelopen week puur bagger. Zoals verwacht groeide de Nederlandse economie het derde kwartaal met 0,3 procent. Duitsland haalde 0,6 procent groei, hetgeen beter was dan analisten hadden verwacht.

De VS gaf daarentegen tegenvallers te zien. De detailhandelsomzet daalde in oktober, voor een vooral consumentengedreven maatschappij redelijk erg. Bovendien was er sprake van een stevige stijging van de inflatie. Fed-baas Ben Bernanke kan dus direct aan de slag met een renteverhoging.

De beurzen vertoonden een wisselend beeld, al overheerste het positieve. Zo pakte voedingsmiddelenconcern Numico dinsdag ruim 6 procent. Maandag nog zakte de koers met 5,7 procent na de bekendmaking van de van de overname van EAC Nurition, Daarvoor wilde het bedrijf een aandelenemissie van 550 miljoen euro regelen. Dat vonden de beleggers niet leuk. Toen enkele zakenbanken echter hun vertrouwen uitspraken over de strategie van het bedrijf, steeg de koers weer.

Gelukkig deed de bagger zelf het beter. Maandag werd bekend dat Van Oord Palm 3 in Dubai mag aanleggen. De belegger had in de gaten dat dit goed is voor de sector. Boskalis pakte dik 2 kwartjes op 42,05 euro.

Nog meer tevredenheid ontstond er bij de beleggers toen Boskalis zelf donderdag aankondigde een grote order in Qatar te hebben binnengehaald, samen met conculega Jan de Nul. Het aandeel veerde op richting 45 euro en pakte vrijdag nog eens dik 1 procent.

Gek genoeg profiteerde BAM in eerste instantie niet van deze opstekers. Het bedrijf, dat een behoorlijk belang heeft in Van Oord, daalde zelfs iets. Wellicht komt dit doordat bekend werd dat Van Oord niet veel verdient aan de order. Voor de inmiddels Rotterdamse baggeraar is de order niettemin van groot belang. Door de overname van Ballast Ham Dredging was de balans nogal verstoord door vreemd vermogen. Een forse cashflow waardoor de leningen kunnen worden afgelost, kan dit verhelpen.

Aan het einde van de week steeg BAM echter weer tot bijna 71,50 euro.

Fugro profiteerde van een order van het Noorse Statoil. Donderdag al steeg de koers tot boven die van een week eerder en vrijdag werd nog eens dik 3 procent gepakt.

Heijmans lijkt een beetje in het verdomhoekje te zitten. De koers steeg dinsdag nog een dubbeltje of vijf om daarna een daling in te zetten tot beneden de 36 euro. Heijmans is dan ook geen baggerbedrijf.

Reageer op dit artikel