nieuws

Composieten van kunststof en hout in opkomst Franse bouwbeurs Batimat vol noviteiten

bouwbreed

den haag – Sinds kort is de composiet Twinson op de Nederlandse markt. Een nieuwe grondstof voor extrusieprofielen van fabrikant Deceuninck uit België. Het is een combinatie van geselecteerd industrieel dennenhoutafval en pvc. Het kan hardhout vervangen. Steeds meer van dergelijke producten verschijnen op de Nederlandse markt.

Twinson extrusieprofielen zijn geschikt voor toepassing als buiten-vloerbekleding en buitenmuurbekleding. Het materiaal combineert de sterke eigenschappen van kunststof (waterbestendig, slijtvast) en hout (kleur, gevoel) op plaatsen als alternatief voor hardhout. De extrusieprofielen van Twinson zijn verkrijgbaar in acht ��natuur�-kleuren.

Diverse fabrikanten gebruiken een combinatie van kunststof en hout om een weer- en waterbestendig materiaal met een lange levensduur te creëren. Deceuninck begon in 2003 in Amerika via een licentie met de productie van houtcomposiet terrasplanken op basis van de combinatie houtvezel en polyethyleen. In Europa ontwikkelde Deceuninck de Twinson-technologie zelf op basis van hout in combinatie met pvc.

“Het materiaal is 100 procent recyclebaar”, zegt woordvoerder W. Grymonprez, productmanager bij Deceuninck. “Na de gebruiksfase kan het materiaal worden vermalen tot basismateriaal voor nieuwe extrusieprofielen met eenzelfde toepassing.”

De markt voor composieten van hout en kunststof ontwikkelt zich in hoog tempo. Na de Verenigde Staten lijkt ook Europa dit materiaal op grote schaal toe te willen passen. Het Twinson-systeem is binnenkort te zien op de Franse bouwbeurs Batimat, van 7 tot en met 12 november in Parijs. Op 8 en 9 november vindt het eerste Duitse WPC-congres (Wood-Plastic Composites) plaats in Keulen. Gesproken wordt onder meer over kwaliteitsnormen, de diverse producten, markten, kansen en problemen met hout/kunststofcomposieten.

De eerste toepassingen van composiet in de bouw waren vooral te vinden in gevelbekleding en dekdelen. Nu zijn er ook producten te vinden als kozijnprofielen en zelfs damwanden. De productietechniek, veelal extrusie of vormpersen, maakt praktisch alle profielen mogelijk, zonder materiaalverlies door zagen of frezen van hout.

Productieproces

“Er zijn in Europa en wereldwijd meerdere producenten die, al dan niet met succes, een composiet van hout en kunststof op de markt brengen”, zegt A. te Riet van het Nederlandse TechWood, dat zelf een combinatie van 70 procent naaldhout en 30 procent polypropyleen produceert. “Tussen deze producten bestaan grote verschillen in eigenschappen, bepaald door aard, kwaliteit, samenstelling van de gebruikte grondstoffen en het productieproces. Deze producteigenschappen bepalen in belangrijke mate de toepassingsmogelijkheden.”

Kruipgedrag

Stichting Hout Research (SHR) schrijft in haar journaal dat steeds meer producenten zich aandienen op de markt voor composieten van hout en composiet. De stichting onderzocht in de afgelopen jaren verschillende soorten. Ze zijn beproefd op een aantal belangrijke materiaaleigenschappen als uitzetting door warmte en/of langdurige vochtbelasting en hechting van coatings, sterkte, stijfheid en kruipgedrag.

Omdat het materiaal zich niet als hout of kunststof gedraagt, heeft het onderzoeksinstituut veel test- en meetmethoden aangepast en vernieuwd om het gedrag onder verschillende condities betrouwbaar te kunnen meten. De resultaten lieten over het algemeen een zeer positief beeld zien van de mogelijkheden in bouwproducten. Op het gebied van UV-resistentie, sterkte, kruipgedrag en met name de lengtezwel door vochtbelasting op lange termijn, kunnen in veel gevallen nog verbeteringen worden behaald.

De internationale bouwbeurs Batimat, vindt plaats van 7 tot en met 12 november 2005 in Paris Expo Porte de Versailles aan de zuidkant van Parijs. Ruim 900 noviteiten in de bouw zullen deze dagen te zien zijn. Een groot aantal hiervan dingt mee in innovatie- en designprijzen.

Dit jaar zijn er meer exposanten in de sectoren dakbedekking, vloer/wandafwerking, isolatie, timmerwerk, schilderwerk, informatica en intelligente bouw. De beurs staat in het teken van duurzame ontwikkeling. In de vorm van forums en conferenties komen drie thema�s aan bod: eigen energieproductie, betere toegankelijkheid en comfort en veiligheid.

Deze 25ste editie van de Franse bouwbeurs Batimat is weer een groot evenement. Ruim 2500 exposanten op een beursoppervlak van 130.000 vierkante meter en een verwacht bezoekersaantal van 470.000. De Bouwbeurs in Utrecht had, ter vergelijking, �slechts� 1000 exposanten en 113.000 bezoekers.

Reageer op dit artikel