nieuws

Bouwaanvragen Leiden digitaal te volgen

bouwbreed

leiden – Vergunningsaanvragers kunnen in Leiden door middel van het Bouwaanvragen Registratiesysteem (BARS) stap voor stap op internet volgen in welke fase hun bouwvergunning zich bevindt.

“Is de aanvraag al getoetst, heeft de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit zich al over de aanvraag gebogen, wat is het oordeel en waarom? Op al deze vragen kan de aanvrager een antwoord vinden in het digitale systeem”, zegt R. Hillebrand, wethouder ruimtelijke ordening.

Het digitale systeem op internet (www.leidenproducten.nl) is volgens hem klantvriendelijk en transparant. “De tijd is voorbij dat de gemeente opereert als een black box waarbij de aanvrager eerst een periode van onzekerheid in gaat, waarna op een zeker moment het oordeel over de bouwvergunning �wel of niet verleend� met een summiere toelichting is geveld.”

Het BARS is voor iedereen toegankelijk. Ook de buren kunnen kijken of de vergunning voor de dakkapel al is verleend of niet. Een deel van het systeem is privé, waarbij de aanvrager een unieke code krijgt om toegang te krijgen tot gedetailleerde gegevens, zoals de bouwsom, de opdrachtgever, de architect, de aannemer, de status van de aanvraag, de correspondentie die tot dan toe is gevoerd en de motivatie van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Wethouder Hillebrand overhandigde gisteren aan A. Kösters van Heijmans IBC Bouw Leiderdorp de allereerste inlogcode, waarop het systeem officieel in de lucht is. Het BARS maakt onderdeel uit van het project Excellente Vergunningverlening dat de gemeente Leiden is begonnen om aanvragers beter en sneller van dienst te kunnen zijn en de organisatie op te schonen.

De komende anderhalf jaar wordt het BARS gekoppeld aan nog veel meer zaken die worden gedigitaliseerd, zoals het bestemmingsplan en alle publiekrechtelijke beperkingen die van toepassing kunnen zijn op een aanvraag. “De specifieke passage uit de welstandsnota die betrekking heeft op de aanvraag, komt dan ook direct tevoorschijn”, legt Hillebrand uit. “Nu is het nog zo�n pak papier waar je drie dagen mee bezig bent, straks is het twee keer klikken en je hebt meteen de relevante informatie te pakken.”

Omdat de hele binnenstad van Leiden beschermd stadsgezicht is, moet overal een vergunning voor worden aangevraagd. “Met name het afgelopen jaar kwamen er klachten binnen; over de gemeente was het beeld ontstaan dat we niet efficiënt zijn en eigenlijk alleen maar tegenwerken. Wij hebben hier lering uitgetrokken. Het is net als bij de Belastingdienst: �leuker en goedkoper kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker en sneller�. We kunnen niet altijd iedereen zijn zin geven, maar de onvrede over een afgewezen aanvraag is minder groot als de behandeling snel gaat, inzichtelijk is en van een uitgebreide motivatie is voorzien.”

Reageer op dit artikel