nieuws

Anderhalf miljoen boete na controle fraudeteam

bouwbreed

Joost Zwagaden haag – Het interventieteam dat ten strijde trekt tegen zwartwerk, illegale arbeid en belastingfraude in de bouwsector, heeft tot dusver voor 1,5 miljoen euro aan boetes en naheffingen binnengehaald.

De Arbeidsinspectie verwacht dat het bedrag nog verder oploopt omdat de Belastingdienst zijn onderzoek nog niet volledig heeft afgerond. “Die 1,5 miljoen is dus nog maar een tussenstand”, aldus M. de Vetten, woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

In het interventieteam, dat sinds eind 2004 actief is, zijn Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Fiod, Openbaar Ministerie, politie, uitkeringsinstantie UWV, gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank gebundeld.

Dit jaar stond het vizier gericht op de kantorenbouw in Noord-Holland. In totaal bezochten de inspecteurs twaalf bouwlocaties, waar de papieren van ruim 2000 bouwvakkers werden gecontroleerd. De Arbeidsinspectie trof achttien illegale werknemers aan, wat leidde tot 250.000 euro aan boetes.

Kantorenbouw

Het UWV hoefde naar aanleiding van de controles maar één uitkering stop te zetten. Daarnaast legde de uitkeringsverstrekker voor 15.000 euro aan boetes op omdat werknemers zich niet konden identificeren. De Belastingdienst, die naar belasting- en premiefraude speurde, kwam al tot ruim 1 miljoen euro aan boetes en heffingen.

De Arbeidsinspectie had verwacht meer illegale arbeiders aan te treffen, maar noemt het “een goed teken” dat dat niet is gebeurd. “Het betekent dat we minder hoeven te controleren bij grote kantorenbouwlocaties”, zegt woordvoerder De Vetten. “We zullen de vinger aan de pols houden, maar de kantorenbouw is niet langer een speerpunt.”

De Vetten benadrukt dat de Arbeidsinspectie bouwbreed zal blijven controleren op aanwezigheid van illegalen. “Gemiddeld wordt in 20 procent van de inspecties illegalen aangetroffen, in de bouw is dat 35 procent. De overtredingen liggen in deze sector dus nog altijd op een hoog niveau.”

De Vetten noemt het opvallend dat bij de bezochte kantorenbouwlocaties relatief maar weinig buitenlandse bouwvakkers zijn aangetroffen. Slechts 2 procent was afkomstig uit Oost-Europese landen.

Noord-Holland

Ook bleken de gecontroleerde bouwbedrijven in Noord-Holland maar weinig gebruik te maken van uitzendbureaus om aan personeel te komen. Van de ondervraagde arbeiders was maar liefst 95 procent in vaste dienst. Het bouwinterventieteam struint volgend voorjaar bouwlocaties in Noord-Nederland af naar misstanden. Welke branche speciale aandacht krijgt, is volgens De Vetten nog niet bekend.

Behalve in de bouw zijn ook in andere sectoren interventieteams actief. Dit jaar werd in totaal al voor een slordige 10 miljoen euro aan boetes en heffingen geïnd. Ook werden 121 illegalen aangehouden.

Reageer op dit artikel