nieuws

Amec lijdt verlies op zekere bouwactiviteiten

bouwbreed Premium

londen – Het Britse technische aannemingsconcern Amec moet 95 miljoen euro verlies afschrijven op zekere bouwactiviteiten. Om de financiën verder op orde te krijgen zet het bedrijf Amec Spie, dat onder meer actief is in de railsector en met technische dienstverlening, in de etalage.

Rond Amec, dat in meer dan veertig landen actief is en 45.000 medewerkers telt, circuleren de laatste dagen steeds meer geruchten dat het Spaanse Acciona wil praten over een overname. Het verlies is bekend geworden nadat topman Sir Peter Mason de langetermijnstrategie nog eens grondig onder de loep heeft genomen. De 95 miljoen hebben te maken met het afsluiten van enkele projecten en diverse rechtszaken rond eerdere bouwwerken. Amec noemt niet welke dat zijn. In het recente verleden hebben ook Britse bedrijven als Mowlem en Robert McAlpine tientallen miljoenen verlies op bouwprojecten moeten incasseren.

Mason wil Amec nu grondig gaan reorganiseren. “De mogelijkheden op sommige markten, zoals olie en gas, ppp en de investeringen in Amec Spie, maken het steeds duidelijker dat we niet de middelen hebben om de kansen op alle drie markten volledig te benutten en daarbij ook nog de gewenste groei en winst te bereiken.”

Concentreren

Om zich beter te kunnen concentreren op de kernactiviteiten, gaat Amec Spie daarom de deur uit. Dit bedrijf is in de Benelux actief via twee vestigingen in België en werkt verder onder meer veel in Frankrijk. Vorig jaar was Amec Spie goed voor een omzet van circa 3 miljard euro. Amec hoopt met de verkoop een flinke winst op de boekwaarde te realiseren. Daarnaast trekt het bedrijf zich terug uit de wegenbouw en enkele andere bouwactiviteiten. Dat sluit aan bij de ontwikkeling naar een meer technisch en op dienstverlening gericht bedrijf, wat al langere tijd gaande is.

Amec gaat nu bestaan uit twee afzonderlijke bedrijven, één voor de energie- en procesindustrie en één voor de Britse infrastructuur.

Reageer op dit artikel