nieuws

Afzuigsyteem autos oplossing fijn stof

bouwbreed Premium

arnhem – Het stilleggen van bouwwerken vanwege slechte luchtkwaliteit kan worden voorkomen als de uitstoot van fijn stof door auto�s wordt afgezogen via het bestaande rioleringssysteem. Advies- en ingenieursonderneming Arcadis heeft hiervoor een methodiek ontwikkeld. Volgens Arcadis is een vermindering van de uitstoot met 10 procent haalbaar. Dit effect zou al op korte termijn kunnen […]

arnhem – Het stilleggen van bouwwerken vanwege slechte luchtkwaliteit kan worden voorkomen als de uitstoot van fijn stof door auto�s wordt afgezogen via het bestaande rioleringssysteem.

Advies- en ingenieursonderneming Arcadis heeft hiervoor een methodiek ontwikkeld.

Volgens Arcadis is een vermindering van de uitstoot met 10 procent haalbaar. Dit effect zou al op korte termijn kunnen worden gehaald vanwege de simpele werking van het systeem. “Het principe berust op het zo dicht mogelijk bij de bron afvangen van fijn stof”, aldus Arcadis. Het bedrijf constateert dat roetdeeltjes in uitlaatgassen, stofresten van remschijven en koppelingsplaten en rubberdeeltjes van autobanden de voornaamste oorzaak zijn van de uitstoot van fijn stof.

Dit kan worden opgelost door de afscheiding weg te zuigen door centrale afzuiginstallaties. Deze moeten worden verbonden met de bestaande rioolputten en rioolleidingen die in het wegdek aanwezig zijn. “In plaats van putdeksels krijgen de putten roosters om de afzuiging te optimaliseren”, legt Arcadis uit. “De lucht wordt vervolgens �gewassen� en via het bestaande rioleringssysteem afgevoerd.”

D. Hardy, directeur business development van Arcadis Nederland verwacht dat bouwstops vanwege slechte luchtkwaliteit met behulp van het systeem kunnen worden voorkomen. “Veel gemeenten proberen dit probleem op te lossen door een verscheidenheid aan maatregelen, maar dat blijkt niet eenvoudig. De door ons ontwikkelde techniek stelt gemeenten in staat om zelf meer ruimte te creëren voor het realiseren van bouw- en infrastructuurprojecten.”

Reageer op dit artikel