nieuws

Veiligheid van indoorspeeltuinen onder de maat

bouwbreed

den haag – De veiligheid in veel indoorspeeltuinen is onder de maat. Dat concludeert de VROM Inspectie na onderzoek in Noord-Brabant en Limburg. Vijf van de zestien onderzochte overdekte speelplaatsen bleken dermate onveilig, dat de eigenaren de problemen binnen een week moesten oplossen.

Bij de vijf binnenspeeltuinen was volgens de inspecteurs sprake van een “zorgwekkende situatie”, liet het ministerie van VROM maandag weten. Nooduitgangen bleken geblokkeerd en vluchtroutes waren niet of slecht verlicht. Soms ontbraken brandmeldinstallaties of hing er brandbare versiering op. Ook de elf andere speeltuinen hadden andere zaken als vergunningen niet volledig op orde.

Naar aanleiding van de resultaten in de twee zuidelijke provincies gaat de VROM Inspectie de indoorspeeltuinen landelijk onder de loep nemen. Het gaat hierbij om een “diepgaander onderzoek” naar de veiligheid dan in het eerste onderzoek. In Noord-Brabant en Limburg hebben de inspecteurs vooral gekeken naar de brandveiligheid, de bouwvoorschriften, de bestemming en de certificaten van de speeltoestellen.

De inspectiedienst roept gemeenten en eigenaren van de speeltuinen op meer aan veiligheid te doen. Gemeenten zouden bijvoorbeeld de periodieke controles van de speeltuinen ,,daadwerkelijk�� moeten uivoeren, aldus VROM. Op verzoek van de recreatieondernemers, verenigd in de Recron, kijkt de inspectiedienst naar een “eenvoudige checklist” voor de eigenaren. Daarmee zouden zij in de gaten kunnen houden of hun speeltuin nog voldoet aan de veiligheidseisen. (anp)

Reageer op dit artikel