nieuws

Ultimatum aan UWV om herkeuringsoperatie

bouwbreed

den haag – Als het UWV niet voor vrijdag 28 oktober stappen onderneemt om te stoppen met de herkeuringsoperatie van waoers, dan spant de stichting Collectieve Rechtsvordering (CORV) een kort geding aan tegen het uitkeringsinstituut.

“Zeker nu er binnen het UWV een crisis is ontstaan over de herkeuringen is het zaak om er snel mee te stoppen”, aldus de CORV. Daarbij wijst de stichting op een intern rapport van het UWV, waaruit blijkt dat onder keuringsartsen en arbeidsdeskundigen onvrede heerst over de herbeoordeling van circa 325.000 arbeidsongeschikten met een uitkering.

In het rapport stellen artsen en arbeidsdeskundigen dat zij hun werk niet naar behoren kunnen doen, omdat de UWV-directie alleen geinteresseerd is in aantallen en niet in de kwaliteit van de keuringen. Daarom is het volgens de CORV “absoluut onverantwoord” om door te gaan met de herkeuringen die vorig jaar oktober op grond van strengere normen zijn begonnen.

Bovenal vindt de stichting, met onder meer oud-FNV-voorman L. de Waal in de adviesraad, de operatie onrechtmatig. Volgens de CORV is de wao een verzekering en mag een verzekeraar de polisvoorwaarden niet veranderen als er al schade is.

Sinds de CORV vorige week zondag voor het eerst naar buiten trad, hebben zich volgens de organisatie circa 1500 wao�ers aangemeld om gezamenlijk een procedure te voeren tegen de herkeuringen. Het ministerie van Sociale Zaken ziet een procedure van de CORV vol vertrouwen tegemoet.

Deze week vindt er in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats met minister De Geus over het UWV. (anp)

Reageer op dit artikel