nieuws

Shass bewaakt veiligheid machinepersoneel

bouwbreed Premium

southampton – De Shass schakelt gevaarlijke machinerie uit zodra iemand er te dichtbij komt. Dat gebeurt met een combinatie van een camera en een computer met bijpassende programmatuur.

Het systeem is volgens fabrikant Digital Inspection Systems (DIS) uit het Britse Southampton een goed alternatief voor klaphekken die in de praktijk minder veilig blijken te zijn: het veiligheidsmechaniek is makkelijk te overbruggen zodat de veiligheidshekken niet meer afschakelen zodra iemand ze opendoet.

Shass staat voor Scorpion Hazardous Area Safety Solution. DIS ontwikkelde het uit handelsproducten, een standaard IP65 Windows-pc en USB-camera�s. Het systeem reageert niet op bewegingen maar op kleuren van veiligheidskleding. Wanneer de Shass die ergens ziet waar ze volgens het programma niet horen, dan genereert het systeem na enkele milliseconden een stopsignaal. DIS benadrukt dat de installatie tot nog toe geen valse stops veroorzaakte en altijd afschakelde zodra dat moest. De beproevingen vonden plaats onder wisselende omstandigheden zoals die zich in de praktijk kunnen voordoen. Afhankelijk van de uitvoering registreert het systeem de oorzaak en de tijd van de noodstop. DIS ontwikkelde de Shass aanvankelijk voor de beveiliging van transportbanden en sorteermachines in een herverwerkingsbedrijf.

Reageer op dit artikel