nieuws

Schone lucht

bouwbreed Premium

Luchtkwaliteit, het onderwerp houdt de gemoederen nu al bijna een jaar bezig. In het hele land zien gemeenten in dat je tegenwoordig maar beter kunt zorgen voor schone lucht. Want als je dat niet doet mag je van de Raad van State niets meer bouwen. En bouwen, in het groot of in het klein, is […]

Luchtkwaliteit, het onderwerp houdt de gemoederen nu al bijna een jaar bezig. In het hele land zien gemeenten in dat je tegenwoordig maar beter kunt zorgen voor schone lucht. Want als je dat niet doet mag je van de Raad van State niets meer bouwen. En bouwen, in het groot of in het klein, is iets wat gemeentebestuurders het allerliefst doen. Niet zelf natuurlijk, al zullen er vast enkelen rondlopen die een Gamma-kluskaart hebben en in de weekeinden een badkamer betegelen of een muurtje metselen.

Nee, gemeentebestuurders houden vooral van plannen voor ambitieuze bouwprojecten, zodat ze later aan hun kleinkinderen kunnen vertellen dat opa nog aan de wieg heeft gestaan van dat overdekte winkelcentrum. Of dat door opa de woningnood in de stad is opgelost.

Maar goed, luchtkwaliteit.

In Amsterdam is de gemeenteraad zo geschrokken van het feit dat Europa vindt dat de lucht snel schoner moet worden dat er een heuse raads-enquêtecommissie in het leven is geroepen. Sinds de invoering van het duaal stelsel heeft iedere gemeenteraad het recht zaken nader te onderzoeken, zoals ook de Tweede Kamer een parlementaire enquête mag houden. In de bouw geen onbekend fenomeen.

In Amsterdam onderzoekt die commissie nu hoe de zaken er qua lucht nu werkelijk voorstaan en wat de gemeente eigenlijk kan doen om de lucht schoner te maken.

“Niet veel en dat is helemaal niet zo erg want we moeten met zijn allen niet zo zeuren,” was onlangs het antwoord van bouwwethouder Duco Stadig (PvdA). “Schande,” huilde commissievoorzitter Maarten van Poelgeest (Groen-Links) een dag later in stadskrant Het Parool. “Mijn kind zit op een school naast een snelweg en Stadig doet niets!” “Schande,” zo sprak ook milieuwethouder Hester Maij tijdens haar verhoor. “Onze gezondheid staat op het spel en dan zegt mijn collega zoiets!”

Na afloop stonden de commissieleden gezellig samen met de de wethouders buiten, achter een glazen schuifpui in het gemeentehuis. Stuk voor stuk ademden zij de rook van hun eigen shag, sigaret of pijp in.

Over luchtkwaliteit gesproken.

Armand Landman

Redacteur Cobouw

Reageer op dit artikel