nieuws

Rijksmonumenten verliezen hun status

bouwbreed Premium

den haag – Het aantal Rijksmonumenten moet fors worden teruggebracht. De zorg voor de monumenten is �onbeheersbaar� geworden, omdat er veel te veel gebouwen op de Rijksmonumentenlijst staan. Dat stelt de Raad voor de Cultuur in een advies aan staatssecretaris Van der Laan (cultuur). “Het is tijd om de monumenten die nu bescherming van het […]

den haag – Het aantal Rijksmonumenten moet fors worden teruggebracht. De zorg voor de monumenten is �onbeheersbaar� geworden, omdat er veel te veel gebouwen op de Rijksmonumentenlijst staan.

Dat stelt de Raad voor de Cultuur in een advies aan staatssecretaris Van der Laan (cultuur). “Het is tijd om de monumenten die nu bescherming van het Rijk genieten opnieuw te beoordelen en het beleid ingrijpend te wijzigen”, aldus de Raad.

Nederland telt 50.763 rijksmonumenten. Staatssecretaris Van der Laan kondigde op Prinsjesdag al aan met nieuwe criteria voor monumentenzorg te komen. De nationale betekenis van een monument komt voorop te staan.

Volgens de Raad moet een onafhankelijke commissie bepalen welke rijksmonumenten die status mogen behouden. Bij de beoordeling moet ook de authenticiteit van een gebouw een rol spelen. Voor het �grote aantal� gebouwen dat de status verliest, moet het Rijk een overgangsregeling ontwikkelen, aldus de raad.

Volgens de raad moet de gemeente bij de uitvoering van het monumentenbeleid een grotere verantwoordelijkheid krijgen. De raad beveelt aan om niet alleen de uitvoering van het vergunningenbeleid, maar ook de verantwoordelijkheden voor bescherming zoveel mogelijk bij gemeentebesturen te leggen.

Reageer op dit artikel