nieuws

Raadsenquête Haarlem naar wanbeleid afdeling vastgoed

bouwbreed

HAARLEM – De gemeenteraad van Haarlem overweegt serieus een raadsenquête naar de financiële problemen bij de afdeling vastgoed van de gemeente. Voor het eind van de maand valt het definitieve besluit of een dergelijk zwaar onderzoek daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

De politiek reageerde donderdag verontrust op bevindingen van de Rekenkamercommissie naar de problemen binnen het gemeentelijke apparaat. De gemeente Haarlem blijkt bar weinig greep te hebben op de bestedingen van de afdeling vastgoed. Budgetoverschrijdingen zijn aan de orde van de dag. Bij zeker zeven projecten is de raad niet tijdig geïnformeerd over overschrijding van de kredieten.Zo viel de bouw van een school aan het Houtmanpad 1,2 miljoen euro duurder uit, zonder dat de raad daarvan op de hoogte was.

Evenmin lijkt de plaatselijke politiek veel vertrouwen te hebben in de slagvaardigheid van het huidige college van burgemeester en wethouders. Adviesbureau Berenschot beoordeelde eerder dit jaar de activiteiten van de gehele sector stedelijke ontwikkeling. De Rekenkamercommissie vindt dat onderzoek veel te mager. Berenschot gaf bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag waarom de bedrijfsvoering zo lang heeft gefaald. Ook werd niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van een groot aantal personeelswisselingen.

Verantwoordelijk wethouder R. Grondel stelde na het rapport van Berenschot wel extra controles in. Ook is de administratie verbeterd. Maar het blijft met name PvdA, GroenLinks en SP onduidelijk of deze maatregelen voldoende effect sorteren.

Reageer op dit artikel