nieuws

Opblaasbare drempel remt wegpiraat

bouwbreed Premium

den haag – Sinds december experimenteert de Zweedse wegendienst met een beveiligingssysteem voor wegwerkers dat bestaat uit een opblaasbare verkeersdrempel en diverse waarschuwingssignalen. De vinding is door de wegwerkers goed ontvangen.

De opblaasbare verkeersdrempel vult zich met lucht en water als een auto te snel op wegwerkers afrijdt.

Op plaatsen waar aan de weg wordt gewerkt signaleert een radar of een naderende auto te hard rijdt. Als dit gebeurt, waarschuwt het systeem met lichtsignalen dat de automobilist vaart moet minderen. Gebeurt dit niet, dan vult de verkeersdrempel zich met lucht en water. De snelheidsduivel rijdt over een ongeveer 8 centimeter hoge drempel. De lichte schok die dat teweegbrengt, doet de automobilist vaart minderen.

Zodra de automobilist is gepasseerd wordt het water er weer uit gezogen. De lege drempel veroorzaakt geen hinder voor het verkeer dat met de juiste snelheid de wegwerkzaamheden passeert. Na afloop van het werk nemen de arbeiders de drempel gewoon onder hun arm mee.

P. Lindell van de Zweedse Verkeersdienst zegt dat de wegwerkers zeer tevreden zijn over het gebruik. “Het systeem werkt zeer goed. Op plaatsen waar het systeem is neergelegd, hebben zich geen ongelukken voorgedaan. Enkele maanden geleden is het voor aanpassing van de software nog geperfectioneerd. Zo moet de drempel niet opblazen als er een ambulance met sirene aankomt.” De geavanceerde apparatuur maakt het product relatief duur. En ook is het diefstalgevoelig. “Maar onze ervaring is dat er altijd iemand van de wegwerkers in de buurt is om diefstal te voorkomen”, zegt Lindell.

Reageer op dit artikel