nieuws

Nieuw leven voor Hasseltse kerk Tilburg

bouwbreed Premium

tilburg – Deze herfst is na een lange geschiedenis van pieken en dalen de Hasseltse kerk in Tilburg in gebruik genomen als multifunctioneel wijkcentrum. “De kerk is weer aan de gemeenschap teruggegeven”, zegt A. van de Braak, directeur van Van der Pas Bouwgroep.

Inmiddels werken er tachtig tot negentig mensen in het vroegere gebedshuis. Het ontwerp is van Luijten Smeulders Architecten uit Tilburg. “In welke ruimte je ook verblijft, de biljartzaal, de bibliotheek, het kinderdagverblijf of yogaruimte, overal ervaar je nog steeds dat je in een kerk bent”, vertelt Van de Braak.

In het gebouw zijn vier staalplaatbetonvloeren aangebracht in een staalconstructie. Het trappenhuis en de loopbruggen geven toegang tot de nieuw gecreëerde verblijven, als het ware vierkante blokkendozen die in de hoge ruimte lijken te zweven. Als een gebouw in een gebouw, een schip in een fles, zoals de architect het omschrijft.

Net als bij vele andere kerkgebouwen in deze tijd van ontkerkelijking, zijn aan de renovatie van de Tilburgse Hasseltse Kerk hevige discussies voorafgegaan. Slopen of behouden?

Zeven tot acht jaar heeft het gebouw leeggestaan. En net toen de kogel spreekwoordelijk door de kerk was – de gemeenteraad had besloten een cultureel centrum in de kerk te realiseren – heeft een hevige brand in juli 2003 een groot deel van de kerk verwoest.

Van de Braak herinnert zich het nog als de dag van gisteren. “De oude vloer was eruit gesloopt, de eerste heipalen voor de nieuwe draagconstructie zaten net in de grond. De hele kap en de torenspits zijn afgebrand, een van de gewelven is door de vlammenzee compleet verwoest en ingestort.”

Vier maanden heeft de renovatie stilgelegen en opnieuw barstte de discussie los: slopen of niet? Een bouwkundig onderzoek heeft uiteindelijk bepaald dat een eventuele verbouwing tot wijkcentrum zowel technisch als financieel haalbaar was. De oorspronkelijke bouwbestekken moesten worden aangepast. Er moest een compleet nieuw dak op.

Van de Braak: “Het was een groot geluk dat de gemeente nog een reservepotje had, omdat de houten kap over een jaar of vier toch aan vervanging toe zou zijn. Deze ruim 1,5 miljoen euro is toen maar meteen ingezet.”

Het dak is met 90.000 leien bekleed. De nieuwe open stalen torenspits van 20 meter hoog en 10 ton is met een 500 tons kraan op het dak gehesen. Het gewelf is opnieuw gemetseld, de oorspronkelijke glas-in-lood-ramen, die grotendeels de hoge temperaturen hebben weerstaan, zijn schoongemaakt en hersteld waar ruitjes kapot waren gesprongen.

In het totaal heeft de omvorming van de Hasseltse kerk tot multifunctioneel centrum De Poorten 7 miljoen euro gekost. Van de Braak vindt het een enorme beleving om de kerk binnen te lopen. “De verdiepingsvloeren nemen 60 procent van de ruimte in. Als je het gebouw binnenloopt, ervaar je nog steeds de hoogte van de oorspronkelijke ruimte.”

Eeuwig zonde vindt hij het dan ook dat in het naburige Dongen de Sint Josephkerk gesloopt gaat worden. Van de Braak heeft de smaak te pakken. Samen met twaalf andere inzendingen heeft hij afgelopen zomer meegedaan aan de prijsvraag die de heemkundekring De Heerlyckheit heeft uitgeschreven ter behoud en herbestemming van de leegstaande Sint Josephkerk. Het mocht niet baten. De gemeenteraad acht renovatie financieel niet haalbaar.

Reageer op dit artikel