nieuws

Maarssen als startpunt van vernieuwing

bouwbreed Premium

MAARSSEN – Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat wil nieuwe wegen inslaan om Nederland bereikbaar, schoon en veilig te maken en te houden. Daartoe wordt op 1 november de Club van Maarssen opgericht, een initiatief van de overheid, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen om verfrissende oplossingen te vinden voor problemen van de toekomst. Het is een uitvloeisel van het Beraad Kennis en Innovatie.

De Raad voor Verkeer en Waterstaat zal op de Dag van Maarssen een innovatieadvies presenteren waar het ministerie mee aan de slag kan. Burgemeester A. Van Vliet-Kuiper van Amersfoort en lid van die raad wil echter nog geen tipje van de sluier oplichten: “Dat zou niet chic zijn tegenover het ministerie. Ik kan wel zeggen dat we een aantal bijzonder aardige dingen te vertellen hebben, maar op de inhoud moet iedereen nog even wachten.”

Op 1 november zullen minister Peijs en staatssecretaris Schultz van Haegen afspraken maken met het bedrijfsleven en universiteiten en hogescholen om in de nabije toekomst innovaties te bedenken in de vijf sectoren waarin Verkeer en Waterstaat een actieve rol speelt.

Zo zal een aantal innovatieve bouwprojecten worden gepresenteerd waarbij uitgebreid wordt ingegaan op praktijkervaringen met pps. De drie bouwthema�s zijn lijninfra, meervoudig ruimtegebruik en onderhoud. Ook wordt de innovatieagenda van de werkgroep GWW van het ministerie publiek gemaakt. Aan de hand van het project Coentunnel worden nieuwe werkwijzen uitgelegd.

Het thema water zal in Maarssen aan de orde komen als er slimme oplossingen worden gezocht voor de waterproblemen waarmee Nederland te maken krijgt. Ook wordt uitgezocht hoe de watersector in ons land kan worden versterkt.

Het Beraad Kennis en Innovatie van het ministerie is vorig jaar opgericht en bestaat uit boegbeelden uit de sectoren bouw, logistiek, luchtvaart, verkeer en water. De groep bestaat onder andere uit de secretaris-generaal van Verkeer en Waterstaat, leden van het Innovatieplatform en een sleutelfiguur per sector. Onder die sleutelfiguren zijn J. Hovers en H. Huis in �t Veld namens de bouw en water vertegenwoordigd. R. Pieper neemt het verkeer voor zijn rekening.

Reageer op dit artikel