nieuws

Luxe replica CatsHeuvel voor draagkrachtigen Projectgegevens

bouwbreed Premium

den haag – In het Statenkwartier in Den Haag herbouwt Bouwbedrijf Weba uit Naaldwijk het voormalige woonhotel CatsHeuvel. Voor opdrachtgever ING Real Estate staat bij de bouw van de 52 huurappartementen het begrip kwaliteit met een grote K bovenaan om de woningen aantrekkelijk te maken voor huurders uit het hoge huursegment.

Het oude appartementengebouw Cats�Heuvel dateerde van 1929 en is gebouwd als woonhotel om voornamelijk mensen uit het voormalig Nederlands-Indië te herbergen. De toegepaste innovatieve bouwtechniek uit die periode leidde helaas tot de ondergang van het gebouw, omdat steens metselwerk zonder vrije ruimte rond de stalen draagconstructie was gemetseld. Door de inwerking van vocht begon het staal in de loop der tijd te roesten. Het gecorrodeerde staal drukte in sommige gevallen het metselwerk tot 9 centimeter naar buiten, waardoor sloop onafwendbaar bleek. Angst van omwonenden dat in hun deftige Statenkwartier iets �moderns� zou worden gebouwd, werd niet bewaarheid toen ING Real Estate aankondigde een kopie van het gebouw op de locatie te willen bouwen. Voor de sloop en herbouw zocht ING contact met Bouwbedrijf Weba, dat daarmee als bouwteamlid vanaf het prilste begin bij de planvorming betrokken was.

Het oude gebouw was op staal gefundeerd. Met een geknikt grondplan in een hoek van 45 graden en een ononderbroken bouwvolume kon de aannemer geen garantie geven dat op termijn ergens een zetscheur zou ontstaan. Daarom is gekozen voor een extra fundering met een veld van 6 meter lange boorpalen, want één ding stond voorop en dat was kwaliteit.

In principe wijkt de vorm van het gebouw en de materiaalkeuze niet af van het originele ontwerp. Maar om de exploitatiemogelijkheden van het gebouw te vergroten is bij gelijke hoogte in plaats van vijf woonlagen voor zes woonlagen gekozen. L.A. van Dijk, directeur technische en commerciële zaken bij Bouwbedrijf Weba: “Dat was mogelijk doordat de vrije ruimte tussen de plafonds en vloeren van de bouwlagen 90 centimeter bedroeg.” Omdat volgens Van Dijk de bouwaanvraag werd ingediend conform het vorige Bouwbesluit was het ook nodig om buitenruimte voor alle 52 appartementen te maken.

Bij de bouw van de nieuwe Cats�Heuvel is gekozen voor een dragende betonconstructie van gietwanden en breedplaatvloeren. Om aan de milieu-eisen te voldoen zijn de bouwmuren en gevels uitgevoerd als spouwmuren. Wel is de uitstraling van steens metselwerk behouden met een in kettingverband gemetseld buitenspouwblad dat bovendien is voorzien van siermetselwerk in de vorm van druiventrossen en kleurschakeringen. J. Post, projectleider bij Weba: “Bij de keuze voor materialen heeft ING zich alleen laten leiden door de overeenkomst met de originele bouwmaterialen, dus geen afweging op basis van geld maar op basis van vorm en kleur.”

Alle woningen zijn voorzien van vloerverwarming, maar ook van ledenradiatoren. De woonvertrekken krijgen een klassiek parket van eikenhout en alle details van deuren, kozijnen en stucwerk verwijzen naar het ontwerp uit 1929. Dat dit tot een opmerkelijk hoeveelheid hout leidt, is duidelijk met een gemiddelde van maar liefst 3 kubieke meter aan plinten, architraven en deklijsten per woning.

In het gebouw komen vier liften en onder de tuin achter het gebouw is de parkeergarage verscholen. Ook in de gemeenschappelijke ruimten worden fraaie details opgenomen, zoals glas-in-lood, gestuukte plafonds met afgeronde hoeken en marmeren lambriseringen en vloeren. In de modelwoning die nu al gereed is, is de chique afwerking te bewonderen met luxe stoffering, fraai tegelwerk en een prachtig gelegd eikenhouten parketvloer in een visgraatmotief. Ook de binnendeuren zijn voorzien van de originele details. Van Dijk: “We hebben de binnendeuren speciaal in Roemenië laten maken, want van dit formaat, in deze uitvoering en voor deze prijs waren ze in Nederland niet te vinden.” De basis van de deuren is een �ouderwetse� meubelplaat met een toplaag van mdf. Het luxeniveau is enorm hoog omdat ING Real Estate op het hoge huursegment mikt met deze appartementen waarvan er geen één identiek is. Wat betreft oppervlakte variëren ze van 89 tot 214 vierkante meter. De huurprijs ligt tussen 1950 en 6500 euro per maand. De bouw startte in januari 2004. Van Dijk verwacht het complex volgend jaar voor de bouwvak op te leveren.

Opdrachtgever:

ING Real Estate Investment Management (NL) – Den Haag

Bureau voor Harmonische

Architectuur, dr.ir. E.J. Hoogenberk, Architect BNA –

Voorstonden

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf

Weba – Naaldwijk

Constructeur:

Adviesbureau

Dunning – Apeldoorn 

Reageer op dit artikel