nieuws

Leerling-metselaars schaars

bouwbreed Premium

den haag – De Stichting Haagbouw, het leerbedrijf (samenwerkingsverband) voor de regio Den Haag, heeft moeite leerlingen te vinden voor de opleidingen tot metselaar en tegelzetter. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie over 2004.

“Ondanks activiteiten om de �natte hoek� onder de aandacht te brengen, hebben deze nog geen vruchten afgeworpen”, aldus het jaarverslag. “Opmerkelijk is dat ondanks het lage percentage metselaars en tegelzetters, deze ook het moeilijkst uitplaatsbaar zijn.”

Bij de Stichting Haagbouw zijn 200 leerlingen in dienst. Zij worden uitgeleend aan bedrijven die bij de organisatie zijn aangesloten en leren hun beroep in de praktijk onder leiding van ervaren collega�s de zogenaamde leermeesters. Daarnaast volgen zij theorie onderwijs bij een Regionaal Opleidingscentrum (ROC).

Het grootste deel van de leerlingen (90 procent) wordt opgeleid tot timmerman. Daarnaast leidt het samenwerkingsverband metselaars (8 procent) en tegelzetters (2 procent) op. In 2004 kwam de organisatie in de problemen omdat vanwege de economische malaise 40 procent van de leerlingen niet kon worden geplaatst bij de aangesloten bedrijven. “De economische neergang die zich in 2003 liet voelen, heeft Haagbouw heel 2004 beziggehouden”, aldus het jaarverslag. “De voornaamste activiteiten lagen dus op de uitbreiding van praktijkplaatsen.” In de loop van het jaar werden de problemen overigens opgelost.

Verder maakt Haagbouw bekend dat het aantal leerlingen met een diploma voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs in de bouwkundige richting daalde van 52 procent van het totaal in 2003 tot 48 procent een jaar later. Bovendien kiezen steeds meer leerlingen op latere leeftijd voor de bouw. “Hierdoor zijn aangepaste trajecten noodzakelijk om hen op een verantwoorde manier te laten instromen.”

Reageer op dit artikel