nieuws

Installateurs krijgen 40 miljoen boete

bouwbreed

den haag – Mededingingsautoriteit NMa heeft 157 installatiebedrijven boetes opgelegd van in totaal 40 miljoen euro. De straffen, uitgedeeld voor overtreding van het kartelverbod, variëren van ruim 2000 tot 5,6 miljoen euro per onderneming.

Volgens de kartelwaakhond voerden de betrokken installateurs van 1998 tot en met 2001 “in wisselende samenstelling overleg voorafgaande aan de inschrijving op aanbestedingen”. Het systeem was erop gericht “de opdrachten onderling te verdelen en het biedgedrag af te stemmen”, aldus de NMa.

De nu beboete bedrijven hebben alle deelgenomen aan de versnelde procedure die in het leven is geroepen om slepende procedures te voorkomen. Hiervoor hebben de installateurs een korting van 15 procent gekregen op de boete.

Eén onderneming ontving een korting van maar liefst 70 procent, omdat die als eerste geheel vrijwillig met bewijsstukken over de brug kwam. De naam van dit bedrijf wil de NMa nog niet bekend maken. “Dat gebeurt als de individuele rapporten openbaar worden”, zegt NMa-woordvoerder H. Garvelink.

Dertig andere installatiebedrijven zijn beloond met boetevermindering van 24 tot 40 procent, omdat zij meewerkten aan het NMa-onderzoek. Vijftig bedrijven ontvingen een extra korting van 15 procent, omdat zij met een omzet onder de 10 miljoen euro relatief kleine spelers zijn.

Zeventien ondernemingen hebben elke medewerking geweigerd en vallen daarom buiten de schoonschipregeling. Garvelink: “Tegen hen wordt de reguliere sanctieprocedure opgestart. Zij zullen niet in aanmerking komen voor boetevermindering. Volgend voorjaar komt meer duidelijkheid over dat traject.”

Onder de nu aangepakte ondernemingen bevinden zich vrijwel alle grote concerns als Imtech, GTI, BAM Techniek, Burgers Ergon, Homij Technische Installaties, TBI, Stork en Batenburg. Maar ook Twentsche Kabel Holding, Siemens en Getronics.

De hoogste boete werd uitgedeeld aan het beursgenoteerde Imtech: 5,6 miljoen euro. De onderneming trof eerder een voorziening van 8 miljoen euro in verband met de bouwzaak. Woordvoerder P. Koenders van Imtech wil echter niet spreken van een meevaller. “We hebben ook veel juridisch kosten moeten maken. De hoogte van de getroffen voorziening is juist geweest.”

Volgens Koenders is nu definitief een punt gezet achter de affaire. “We zaten al een tijdje te wachten op de uitspraak van de NMa. De bouwzaak heeft veel onrust in de markt veroorzaakt. Die is nu weggeëbd, dat merken we ook in de verhoudingen met onze klanten.”

De installateurs hebben dertien weken de tijd om de geldstraffen te betalen. Inmiddels is reeds voor ruim 30 miljoen euro aan boetes betaald, dan wel gegarandeerd, aldus de NMa. Momenteel doet de toezichthouder nog onderzoek naar bouwbedrijven die zich bezighouden met het leggen van kabels en leidingen en naar betonproducenten. Daarnaast moet de mededingingsautoriteit de boetes voor 700 bedrijven uit de b&u-sector nog vaststellen.

Reageer op dit artikel