nieuws

Eengezinswoning zonder achtertuin

bouwbreed Premium

Hoge grondprijzen leiden tot inventieve ideeën. Zo ontwikkelde een Nederlands bedrijf relatief goedkope woningen die met hun blinde achtergevel tegen elkaar staan. Het lijkt op de terugkeer van de halve woning zoals bekend uit de Amsterdamse wijk De Pijp. Bij deze moderne variant gaat het om eengezinswoningen en is alles veel ruimer en lichter.  Vier-onder-één-kapwoningen zou geen gekke naam zijn.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1024849

houder: Timpaan BV, Rijsenhout

uitvinder: H. Assink

�Huizenblok� luidt de korte maar intrigerende titel van octrooi 1024849. Het patent gaat over een �basismodule� die bestaat uit vier rechthoekige woningen met een breedte van 5,1 en een diepte van 8 meter. Elke woning heeft een blinde achter- en een blinde zijgevel. De woningen zijn gekoppeld via de blinde gevels, wat een module oplevert van 10,2 bij 16 meter. Doordat de woningen twee aan twee met de achtergevels tegen elkaar staan, ontbreekt een achtertuin.  Elk van de vier-onder-één-kapwoningen heeft een zolderverdieping met slaapkamers plus een bergvliering in de gezamenlijke dwarskap, een zadeldak. Aan de voorzijde heeft elke woning een veranda, die gedeeltelijk wordt overkapt door het gezamenlijke dak. Twee van deze modules kunnen worden gekoppeld tot een cluster van twee keer vier woningen. In dat geval krijgen vier van de acht woningen niet één, maar twee blinde zijgevels.

Het �huizenblok� van de Rijsenhoutse ontwikkelaar Timpaan combineert een aantal al eerder bedachte elementen: woningen met de achtergevel tegen elkaar, woningen met een dwarskap, woningen onder een gezamenlijke kap, woningen zonder achtertuin, woningen met een veranda, en een dak met een ruime overstek.  “Wij hebben octrooi gekregen op de unieke combinatie van deze bestaande elementen”, vertelt uitvinder H. Assink vanuit zijn auto. Belangrijk voordeel van rug-aan-rugbouw is de relatief kleine oppervlakte bouwgrond die nodig is. En de relatief grote dakoverstek boven de veranda vergroot de privacy van de bewoners.

De beschreven clusters zijn verder uit te breiden met één of meer basismodules van steeds vier woningen onder een gezamenlijke kap. Op die manier ontstaan toch een soort rijtjeswoningen.  Om het beeld wat gevarieerder te maken, voorziet het ontwerp in aanvullende begane grond woningen met een plat dak. Ze kunnen worden gebruikt als kopwoning van een rij modules, en als koppelwoning tussen twee modules. Maar beperken in plaats van uitbreiden kan natuurlijk ook. Zo is het voor een kavel met een diepte van minimaal 10,5 meter mogelijk de achterste rij huizen weg te laten. In deze halve uitvoering valt ook een combinatie te maken met een geluidwal.

Verandawoning

Timpaan biedt de twee- à driekamerwoningen aan onder de naam verandawoning. De huizen zijn relatief goedkoop te bouwen in drie à vier maanden en bedoeld voor starters op de woningmarkt. Door het combineren van twee woningen achter of naast elkaar ontstaan ruimere woningen, met vier- tot zes kamers. Commercieel directeur Assink: “In principe gaat het om stapelbouw, omdat plaatselijke aannemers het moeten kunnen bouwen. Maar prefab en als houtskeletbouw kan ook.” Naar verwachting gaat binnen een half jaar de bouw van start van de eerste clusters verandawoningen, en wel in in Lisserbroek, Reeuwijk en Beinsdorp.

Reageer op dit artikel