nieuws

Deel Oudenallen gaat door als Riboton

bouwbreed

woerdense verlaat – Een deel van de productie van Oudenallen blijft in Woerdense Verlaat. Dit is te danken aan de overname van gronden, opstallen en fabriek van het gefailleerde bedrijf door de oud-commerciële man R. Bodt.

Na het feitelijke faillissement van de 90 jaar oude betonfabrikant midden in het Groene Hart dreigde de productie te verdwijnen naar Geertruidenberg. Dat wilde althans de Edese Beton Centrale (EBC), een dochter van Bruil Ede die het bedrijf grotendeels heeft overgenomen.

Een forse klap zou dat zijn geweest voor de werkgelegenheid in de rustieke gemeenschap bijna aan de oevers van de Nieuwkoopse Plassen. “Het toeval wilde dat ik toch al zat na te denken om iets voor mezelf te doen. Toen heb ik maar een bod gedaan op het bedrijf hier”, zegt Bodt.

EH Beheer heeft hem de nodige financiële armslag gegeven. Die kocht de gronden en de opstallen. Bodt huurt die weer van EH Beheer met een optie tot koop over een paar jaar.

EBC heeft vervolgens materieel en inventaris verkocht van de fabriek in Woerdense Verlaat. En heeft daarnaast besloten om de betoncentrale in die plaats te laten voortbestaan.

“Eigenlijk een win-winsituatie. Ik heb een betoncentrale naast de deur. Zeker bij zelfverdichtend beton is dat een groot voordeel. Maar ook voor de gemeenschap is het een voordeel. EBC blijft nu hier. Riboton heeft productiemensen nodig en ik ben nog bezig een partner te zoeken voor de vlechterij die hier op het terrein nog gevestigd kan worden. Kortom, er is werkgelegenheid behouden gebleven”, aldus Bodt.

Zijn idee was en is nog steeds om zich te specialiseren in de productie van prefab maatwerk balkons, galerijplaten en andere zaken voor de woningbouw.

“Ik wil heel bewust een kleine flexibele organisatie hebben. Tekenwerk en vlechtwerk besteed ik nu nog uit. Mijn aandacht gaat juist uit naar de werkvoorbereiding en de kwaliteit van de producten. Oudenallen had al ISO 9003. Ik wil dat ook nog dit jaar halen”, zegt Bodt.

Juist de voorbereiding is wat hem betreft belangrijk. “Daar kan ik mijn meerwaarde voor de klanten leveren. Een iets andere uitvoering kan kosten besparen. Aan mij om ze dat duidelijk te maken.”

Daar komt nog bij dat het ook voor zijn bedrijf goed is. “De slimheid zit in het voortraject. Daar moet je het verdienen.”

“In feite is het een doorstart met een deel van de mensen die ook al bij Oudenallen zaten. Nu al ben ik druk bezig met werkvoorbereiding en acquisitie. In januari, wanneer EBC de lopende orders heeft afgewerkt en hier stopt met betonproducten, wil ik de productie voor Riboton opstarten.”

Reageer op dit artikel