nieuws

De rekenmeesters

bouwbreed Premium

Hoop gloort voor bouwbedrijven die problemen hebben om goede calculatoren te vinden. Bij het Centraal Plan Bureau staan ze in rotten van drie. De Rijksrekenmeesters hebben de oude Craag-studie maar eens ter hand genomen. Het gaat dan om de verbinding A6-A9 die de problemen rond Muiden op de A1 en de Gaasperdammerweg moet oplossen. Die […]

Hoop gloort voor bouwbedrijven die problemen hebben om goede calculatoren te vinden. Bij het Centraal Plan Bureau staan ze in rotten van drie.

De Rijksrekenmeesters hebben de oude Craag-studie maar eens ter hand genomen. Het gaat dan om de verbinding A6-A9 die de problemen rond Muiden op de A1 en de Gaasperdammerweg moet oplossen.

Die weg moet er volgens het CPB maar niet komen. Te duur. Een tunnel onder het Naardermeer kost 4,5 miljard waardoor de weg nooit rendabel kan worden.

Om zulke calculatoren zit de bouw al jaren te schreeuwen. Van die jongens die op een regenachtige achternamiddag even berekenen wat een tunnel kost.

In de Verenigde Staten heeft George W. Bush eindelijk eens iets gedaan dat zweemt naar het kopje goed. Als opvolger van Alan Greenspan als president van het stelsel van Amerikaanse Federale Banken, kortweg de Fed, wil hij Ben Bernanke hebben. Een monetair econoom die met lof is afgestudeerd aan de universiteit van Harvard.

Hij is net als de Europese Centrale Bank warm voorstander van inflatiebewaking, waar zijn voorganger meer economie-aanjager wilde zijn. Zo waarschuwde hij in 2002 nog voor het gevaar van deflatie als gevolg van de extreem lage rente. Dat is dus goed.

Minder goed is de oplossing die hij aandroeg, extra overheidsgeld in de economie pompen om de inflatie wat op te jagen. Juist het Amerikaanse overheidstekort vormt een bedreiging voor een stabiele economische ontwikkeling en stabilisatie van de wisselkoersen. Het wordt dus afwachten met hem.

De beleggers lieten zich dan ook niet leiden door dit nieuws. Zij keken zoals gewoonlijk meer naar basale zaken als bedrijfswinsten. Maandag leek het nog wat te worden. Onder invloed van Farma-fondsen gingen de koersen omhoog. Fugro en BAM waren de trekkers in de Midkap met stijgingen van 3,8 tot 4,5 procent.

De rest van de week was het echter weer kommer en kwel ook voor de bouwfondsen. Het consumentenvertrouwen in de VS daalde evenals de dollarkoers.

BAM pakte dinsdag nog wel winst en ging richting 70 euro, maar verloor de rest van de week. Hier zullen wel rekenende winstpakkers bezig zijn geweest.

Heijmans vertoonde een wat ander patroon. Dit aandeel daalde met uitzondering van woensdag. Ballast Nedam deed het weer anders. Die steeg juist alleen maar op donderdag. Kortom, slechts een ware rekenmeester kan hier nog een patroon uit halen.

Reageer op dit artikel