nieuws

Caterpillar op stoom in derde kwartaal

bouwbreed Premium

peoria – Caterpillar, s werelds grootste fabrikant van bouwmachines, heeft in het derde kwartaal van dit jaar de nettowinst met 34 procent zien stijgen, van 498 miljoen dollar tot 667 miljoen dollar.

De omzet nam dankzij goede vraag van afnemers over de hele wereld toe met 17 procent tot 8,98 miljard dollar.

Caterpillar haalde nooit eerder een zo�n hoge omzet en resultaat in het derde kwartaal. Topman J. Owens wijst in dat verband naar de orkanen die de golfregio dit jaar hebben getroffen. De noodzakelijke opruimwerkzaamheden legden het concern geen windeieren. “De stormen hebben onze activiteiten minimaal getroffen, maar hebben ons tegelijk de beste derde kwartaalcijfers uit de geschiedenis van Caterpillar gebracht”, aldus Owens.

Ondanks het uitstekende kwartaal, verlaagde het Amerikaanse bedrijf zijn winstprognose. Caterpillar verwacht nu voor geheel 2005 een winst per aandeel tussen 3,85 en 4 dollar. Eerder ging het concern uit van 4 à 4,20 dollar.

De omzet over dit jaar zal naar verwachting 20 procent hoger uitkomen dan in 2004. Eerder gaf Caterpillar aan een omzetgroei te verwachten van 18 procent. In 2006 rekent de onderneming op een omzetstijging van nog eens 10 procent. Gemikt wordt op een winsttoename van tussen de 15 en 25 procent.

Reageer op dit artikel