nieuws

Brussel werkt aan EU-regels belastingen

bouwbreed Premium

brussel – Een groep van twintig EU-lidstaten wil dezelfde methode hanteren voor het berekenen van de vennootschapsbelasting. Groot-Brittannië, Ierland en Estland zullen daar voorlopig nog niet aan deelnemen. Dat heeft Europees commissaris L. Kovács (fiscale zaken) bekendgemaakt. Kovács presenteert in de loop van 2006 concrete plannen voor een vorm van versterkte Europese samenwerking op dit […]

brussel – Een groep van twintig EU-lidstaten wil dezelfde methode hanteren voor het berekenen van de vennootschapsbelasting. Groot-Brittannië, Ierland en Estland zullen daar voorlopig nog niet aan deelnemen. Dat heeft Europees commissaris L. Kovács (fiscale zaken) bekendgemaakt. Kovács presenteert in de loop van 2006 concrete plannen voor een vorm van versterkte Europese samenwerking op dit gebied.

Het vormt onderdeel van een groter plan om belasting- en douanemaatregelen op Europees niveau te nemen, met als doel bevordering van de economische groei in de EU. “Het juiste belasting- en douanebeleid kan bijdragen aan verbetering van de efficiency van de Europese economieën en de concurrentiekracht van bedrijven”, meent Kovács.

Momenteel kent binnen de unie ieder land nog zijn eigen belastingsysteem. In de praktijk kunnen bedrijven die EU-wijd opereren, te maken krijgen met 25 systemen. Dat verhindert de voordelen van die ene Europese markt, vindt de commissie. De maatregelen zijn dan ook vooral gericht op unificatie van de belastingsystemen zonder de autonomie van lidstaten op de eigen belastingheffing aan te tasten.

Reageer op dit artikel