nieuws

Beton verbetert door aardappelzetmeel Doseerschroef

bouwbreed Premium

sumar – Een klein beetje aardappelzetmeel verbetert de verwerkbaarheid van beton. Dat is de ervaring van het Friese Noppert Beton, dat experimenteerde met een nieuwe hulpstof die is ontwikkeld door zetmeelconcern Avebe. Door de hulpstof kan worden bespaard op de duurste component van beton: cement.

Beter verwerkbaar, terwijl het standvermogen verbetert. Dat zijn de tegenstrijdige eisen waarmee veel betonproducenten worstelen. Maar zo tegenstrijdig hoeft het niet altijd te zijn, maakte R. Versluis van Avebe duidelijk aan een gehoor van zo�n honderd betonspecialisten. Het draait om het subtiele evenwicht tussen vloeigrens en viscositeit. Avebe hakt al langer met dat bijltje; bijvoorbeeld bij de vervaardiging van tegellijmen of behangplaksel, waar gebruikers vergelijkbare eisen stellen.

De hulpstof Solvitose FC 100, die speciaal voor de betonwereld is ontwikkeld, bestaat uit gemodificeerd aardappelzetmeel, dat zeer grote moleculen oplevert die goed in water oplosbaar zijn. Die moleculen spinnen in de natte fase van het beton een fijn vertakt netwerk om de cementdeeltjes wat de betonmortel zijn standvermogen geeft. Het beton zakt dus niet uit, nadat het is verdicht in een mal van een betonfabriek en daarna op eigen kracht door moet naar de droogkamer. De structuur wordt echter niet opgebouwd zolang het mengsel in beweging is. Omdat er bovendien meer water kan worden toegevoegd, laat het zich beter verwerken en kan het ook beter worden verdicht. Dat brengt weer allerlei voordelen met zich mee zoals een grotere sterkte en minder kans op kalkuitbloei.

Noppert Beton in het plaatsje Sumar bij Drachten heeft het afgelopen jaar geëxperimenteerd met het product van het aardzappelzetmeelconcern. De ervaringen waren volgens bedrijfsleider P. Hoekstra zo positief dat inmiddels alle productielijnen en de mortelcentrale met het nieuwe mengsel draaien.

Per kuub beton wordt met een speciale doseerschroef slechts 300 gram Solvitose toegevoegd. Daar staat tegenover dat er meer dan 60 kilo cement wordt bespaard. Om de gewenste korrelgrootte te waarborgen, wordt er wel wat extra kalksteenmeel aan het mengsel toegevoegd. Maar dat is aanzienlijk goedkoper dan cement.

De certificering is nog niet rond. Er bestaat namelijk nog geen beoordelingsrichtlijn voor deze hulpstof. Hoekstra verwacht echter geen grote problemen, omdat in wezen niets is veranderd aan de structuur van het beton. In de uitgeharde fase doet het zetmeel niets meer. Gevaar voor groene uitslag of algengroei is er ook niet, omdat het zetmeel door de modificatie niet meer afbreekbaar is. Sterkteproeven na 7, 28 en 90 dagen leveren goede resultaten op. Inmiddels experimenteren ook andere betonfabrieken met aardappelzetmeel.

Melige vastkoker

De grondstof voor de hulpstof Solvitose FC 100 is dezelfde als die voor alle andere Avebe-producten: een eigen type aardappel dat door aangesloten boeren worden gekweekt. De Avebe-aardappel bevat drie keer zoveel zetmeel, namelijk 22 procent als gebruikelijk. Het is een vastkokende aardappel en erg melig van smaak, maar Avebe raadt iedereen af om hem te proberen. Want daar is hij niet voor ontwikkeld.

Reageer op dit artikel