nieuws

BAM straks grootste ontwikkelaar

bouwbreed Premium

Joost Zwaga den haag – De beoogde samenvoeging van BAM en AM leidt tot veruit de grootste woningontwikkelaar van Nederland. Dat blijkt uit een vergelijking van de woningportefeuilles van enkele grote ontwikkelaars. Met grondposities die goed zijn voor 41.000 woningen behoort AM reeds tot de grootste ontwikkelaars. Met de 25.000 huizen die BAM in portefeuille […]

Joost Zwaga

den haag – De beoogde samenvoeging van BAM en AM leidt tot veruit de grootste woningontwikkelaar van Nederland. Dat blijkt uit een vergelijking van de woningportefeuilles van enkele grote ontwikkelaars.

Met grondposities die goed zijn voor 41.000 woningen behoort AM reeds tot de grootste ontwikkelaars. Met de 25.000 huizen die BAM in portefeuille heeft, ontstaat een woningbedrijf dat komende jaren 66.000 woningen kan ontwikkelen. Dat komt overeen met de Nederlandse woningbouwproductie van een compleet jaar.

De beoogde fusiepartners laten daarmee met gemak de huidige nummer een in woningontwikkeling, Bouwfonds, achter zich. Bouwfonds heeft grondposities voor ongeveer 50.000 woningen. Op afstand volgt Rabo Vastgoed dat een werkvoorraad heeft van 40.000 woningen.

Heijmans heeft posities en bouwclaims voor 32.000 huizen. Volker Wessels kan in de komende jaren zeker 11.800 woningen ontwikkelen, Ballast Nedam ruim 9000.

AM en BAM maakten eind vorige week bekend dat zij in onderhandeling zijn over de overname van de Nieuwegeinse projectontwikkelaar door de Bunnikse bouwer. Daarbij wil BAM middels een openbaar bod heel AM inlijven, maar de winkeltak vervolgens doorverkopen aan een nog onbekende financiële partij.

De gesprekken zijn in een dusdanig ver stadium dat de maximale overnameprijs reeds bekend is gemaakt. BAM wil 10,15 euro per aandeel betalen. Dat betekent dat het concern ruim 920 miljoen euro op tafel moet leggen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft nog geen melding van de voorgenomen concentratie ontvangen, laat woordvoerder B. Roest van de kartelwaakhond weten.

De vraag is ook of de kartelwaakhond de overname zal beoordelen. Samenvoegingen waarbij de nieuwe combinatie meer dan 5 miljard euro omzet, dienen bij de Europese Commissie te worden gemeld. De bedrijfsopbrengsten van BAM bedragen alleen al meer dan 7 miljard euro. AM schreef vorig jaar een omzet van 1,3 miljard in de boeken.

“Wij hebben echter de mogelijkheid de zaak terug te vragen van de Europese Commissie”, zegt Roest. “Dat doen we bijvoorbeeld als de fusie gevolgen heeft voor de Nederlandse markt.” Hoewel die effecten er zeker zijn – de overname leidt immers tot de vorming van Nederlands grootste woningontwikkelaar – wil de kartelautoriteit nog niet vooruitlopen op de stappen die ze zal ondernemen.

Vorig jaar september maakte de NMa geen bezwaar tegen de overname van ontwikkelaar MAB door branchegenoot Bouwfonds vanwege de gezamenlijke marktaandelen en aanwezigheid van “voldoende concurrenten” in de markt.

Reageer op dit artikel