nieuws

Baken van de wederopbouw kan weer een halve eeuw mee

bouwbreed Premium

ROTTERDAM – Het Groot Handelsgebouw, de icoon van de wederopbouw van Rotterdam, kan er weer vijftig jaar tegenaan. Het markante gebouw nabij het Centraal Station heeft de afgelopen jaren een facelift ondergaan. Burgemeester Opstelten heropende vrijdagmiddag de metafoor voor de Rotterdamse daadkracht, zoals het kantorenpand bekendstaat.

Daarmee kwam een einde aan de miljoenenoperatie die in 2001 begon. Ruim vijftig jaar eerder, in 1949, werd met de bouw begonnen. Het complex kwam op de plek te staan waar tot voor het bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de Diergaarde was. Het Rotterdamse architectenbureau W. van Tijen en H.A. Maaskant mocht het gebouw ontwerpen. Vooral Maaskant, bekend van de Euromast, Hilton Hotel en de Lijnbaan, nam de opdracht op zich. Groothandelsbedrijven die door de oorlog hun huisvesting waren kwijtgeraakt, kregen er onderdak. Door gezamenlijk te bouwen, konden zij de bouwkosten drukken. Als alle ondernemers zelf een pand zouden neerzetten, waren ze immers duurder uit. Bovendien waren bouwmaterialen door de oorlog schaars.

Tijdens de bouw kreeg het verzamelgebouw van grossiers van alle wederopbouwprojecten veel aandacht van de inter- en nationale pers. Volgens stadshistoricus P. van de Laar symboliseerde het “voor de buitenwacht de weg naar het herstel van Rotterdam en de nationale economie”. “Het was een ruw en brutaal gebouw. Het getuigde van durf”, zo schrijft hij in zijn boek �Stad van formaat�. Opstelten stelt in het werk �50 jaar Groot Handelsgebouw, Icoon van de wederopbouw, metafoor van Rotterdamse daadkracht� dat het stoerheid, trots en onverzettelijkheid uitstraalt. “Dat past bij het karakter van de stad.” Het kantoor is volgens hem “een trots baken van de wederopbouw”.

In elk geval was het voor Nederlandse begrippen, met een vloeroppervlak van ruim 100.000 vierkante meter, een immens groot, modern complex. Door de leegte eromheen leek het kantorenpand, waar ook onder meer enkele woningen en bioscoop waren gevestigd, nog groter dan het al was. In 1953, toen het centrum van Rotterdam nog grotendeels een kale vlakte was, verrichtte toenmalig koningin Juliana de opening. (anp)

Reageer op dit artikel