nieuws

Amstelland en MDC: ongelukkig huwelijk

bouwbreed Premium

den haag – Het huwelijk tussen Amstelland en MDC lijkt na drie jaar alweer op de klippen te lopen. Echt verbazing wekt dat allerminst. Geruzie in de top voerde de boventoon.

In 2002 bundelden het Amstelland van Klaas de Ruiter en het MDC van Hans van Veggel de krachten. Het fusieproduct van de twee ontwikkelaars werd nog geen jaar later omgedoopt tot AM.

Een echt gelukkig huwelijk werd het nooit. In hetzelfde jaar nog brak ruzie uit in de top van het concern, hetgeen leidde tot het vertrek van De Ruiter. De topman was onder vuur komen te liggen, omdat hij ten tijde van de overname van MDC een premiejagende accountant 3 miljoen euro had willen geven voor een lage taxatie van de aandelen MDC.

P. Noordanus volgde De Ruiter op. De bestuurlijke rust keerde terug, maar bleek slechts van korte duur. In 2004 vertrokken C. Boonstra en L. Pijnenburg als commissaris, onder het mom van een noodzakelijk geachte verjongingskuur van het bestuur. L.C. Brinkman werd naar voren geschoven als nieuw president-commissaris.

Niet veel later pakte financieel directeur T. Beekman zijn biezen. Hij keerde AM de rug toe vanwege een “onoverbrugbaar meningsverschil” met de top. In 2004 mislukte bovendien de overname van OVG Projectontwikkeling. Het toetreden van OVG-eigenaar C. van Oostrom tot de raad van bestuur van AM ketste daarmee ook af. Van Oostrom werd door velen gezien als de opvolger van AM�s creatieve geest Van Veggel.

Bestuursvoorzitter P. Noordanus zei enkele maanden geleden over de fusie tussen Amstelland en MDC: “De twee delen van het bedrijf groeien uit elkaar. We sluiten niet uit het op termijn anders te gaan doen.” Vrijdag werd bekend hoe anders. BAM koopt AM, houdt de woningdivisie en het grondbedrijf – zeg maar Amstelland – en verkoopt de winkeltak – MDC – weer door. De scheiding is nabij.

Reageer op dit artikel