nieuws

Zwakke wapening in keurmerk betonplaten

bouwbreed Premium

olst – Hoe kan er een productiefout optreden in een product met KOMO-keurmerk? Adjunct directeur F. de Groot van het Twellose bouwbedrijf Nikkels wil dat dat tot in de puntjes wordt uitgezocht.

Vrijdag stortte bij de bouw van een appartementencomplex in Olst een prefab betonvloer naar beneden. De wapening bleek niet sterk genoeg.

Een medewerker van het bouwbedrijf, die samen met de betonplaat naar beneden viel, liep slechts enkele schaafwonden op. De andere balkonvloeren, die even daarvoor waren geplaatst, bleken barsten te vertonen en werden meteen weer verwijderd. In tegenstelling tot het ontwerp bleek er in de prefab balkonplaten geen langswapening te zijn aangebracht. “De ankers zijn dwars door de staven heen geknapt”, resumeert De Groot.

Opdrachtgever Woningstichting Het Saalien uit Raalte schakelde in overleg met Nikkels een tweede constructeur in om het voorval te onderzoeken. De Groot is woedend over het ongeval. “We zijn heel selectief in het gebruik van materiaal. We willen alleen kwaliteitsproducten gebruiken. Als bouwer moet je er vanuit kunnen gaan dat een product met het KOMO-keurmerk gewoon goed is.”

De prefab balkonvloeren zijn afkomstig van een Duitse leverancier. De Groot wil niet de naam noemen van de producent. De leverancier heeft toegegeven dat er bij de productie iets fout is gegaan en wijt dat aan een menselijke fout. De Groot neemt daar geen genoegen mee. “Het KOMO-keur moet juist dat soort fouten uitsluiten”, stelt hij.

Hij heeft bij de Stichting Bouwkwaliteit, de beheerder van het KOMO-keurmerk, aangedrongen op een vergaand onderzoek om ongevallen in de toekomst te voorkomen. De Duitse leverancier levert met spoed nieuwe betonvloeren voor het project in Olst. De Groot: “Maar we gaan zelf naar de fabriek om ze te keuren.”

Reageer op dit artikel