nieuws

Tilmar-koekoek ventileert kelder ook onder dikke vloer

bouwbreed

meppen – Dé oplossing voor luchttoevoer onder dikke begane grondvloeren. Dat is volgens fabrikant Tilmar uit Meppen de verdiepte koekoek T175. De koekoek is ontwikkeld voor situaties waarin de beganegrondvloer dik is als gevolg van aan de onderzijde aangebrachte isolatie.

Door een koekoek aan de buitenzijde van de gevel te plaatsen, met de bovenzijde gelijk aan het maaiveld, kan een doorvoer door de gevel voor ventilatie onder het maaiveld worden aangebracht. De geveldoorvoer mondt uit aan de buitenzijde in de koekoek en aan de binnenzijde in de kruipruimte of de kelder.

Volgens Tilmar blijkt tegenwoordig bij veel projecten dat als gevolg van een onder de beganegrondvloer aangebrachte isolatielaag de kruipruimte en/of de kelders zo niet kunnen worden geventileerd.

Met de aangepaste koekoek T175 is het wel mogelijk te ventileren onder dikkere beganegrondvloeren, omdat deze een diepere (43,5 centimeter) bak heeft gekregen. Zo kan ook op grotere diepte voor ventilatie worden gezorgd. De bak is niet alleen dieper geworden, hij is ook stapelbaar. Bij nog grotere hoogteverschillen kunnen nu twee of meer bakken op elkaar worden geplaatst. Het systeem kan elke diepte aan, meldt Tilmar. Indien nodig kan er ook nog een buis van maximaal 110 millimeter aan de onderzijde worden geplaatst.

De achterzijde van de koekoek is geheel open. Daardoor is een doorvoerbuis op iedere hoogte en onder iedere hoek in de gevel te plaatsen. De T175 kan worden geleverd met een rvs of een strekmetalen rooster. Beide hebben een luchtdoorlaat van repectievelijk 154 en 205 vierkante centimeter.

Reageer op dit artikel