nieuws

Ribbenvloer stimulans voor houtbouw Ook bij staalbouw toepasbaar

bouwbreed

nijmegen – Lichter bouwen én grotere overspanningen maken is mogelijk met de volledig houten ribbenvloer van Finnforest. Het eerste project waarbij dit type vloeren wordt toegepast is te vinden in Amsterdam-Osdorp. In rap tempo verrijst hier een school van vier bouwlagen.

Bouwen in hout kent een groot aantal pluspunten. Een houten constructie is licht in gewicht en hout heeft een natuurlijke brandwerendheid doordat het bij inbranden een koolstoflaag vormt. Met de in Nederland ontwikkelde Kerto-ribbenvloer zijn deze voordelen nog eens vergroot door uitgekiende dimensionering en verdichting van het vurenhout.

De ribbenvloer die Finnforest op dit moment voor het eerst toepast bij de bouw van de Brede School in Osdorp, is opgebouwd uit een Kerto-S (straight) balklaag waarop een Kerto-Q (queer) plaat is verlijmd.

Bij het type Kerto-S loopt de houtvezelrichting van alle fineerlagen in dezelfde richting, terwijl bij de vloerplaten 20 procent van het fineerwerk haaks op de lengterichting staat. De ribbenvloerelementen zijn opgelegd op gelamineerde hoofdliggers.

Door het verlijmen van eerste klas vuren fineren tot balken en plaatmateriaal is het mogelijk grote overspanningen te bereiken met een grotere sterkte en stijfheid dan bij traditionele vloeren.

Volgens Jack van Everdink, technical service manager van Finnforest Holland bedraagt de buigsterkte 50 N/mm2 (newton per vierkante millimeter) in plaats van 32 N/mm2 voor gelamineerd hout. Van Everdink: “Door de grote buigsterkte bieden de Kerto vloeren een optimalisatie van geringe hoogte bij een maximale sterkte.” De toegepaste plaatdikte van het Kerto-Q in Osdorp is 27 millimeter. Bij de oplegging van de elementen spreekt Van Everdink van een �plaatoplegging�. Het opleggen zelf geschiedt door de ribben van de samengestelde elementen tussen de gelamineerde liggers te positioneren, terwijl de overstekende vloerplaat op de liggers komt te rusten.

Dat de dikte bij de oplegging slechts 27 millimeter bedraagt, doet niets aan de sterkte af. Bovendien is een dikkere vloerplaat zelfs ongewenst. Van Everdink: “Je kunt de plaat niet dikker maken, want dan ontstaan er teveel schuifspanningen in de voeg.”

De oplegging is zo sterk dat de Kerto liggers van de ribbenvloer geen extra koppeling naar de gelamineerde liggers behoeven. Alleen waar bijvoorbeeld voor verticale doorvoeren een deel van een vloerplaat ontbreekt, kan extra koppeling nodig zijn omdat de oplegging ontbreekt.

Het systeem van plaatoplegging heeft als grote voordeel dat het verlies van ruimte in de hoogte beperkt blijft. Bovendien is de montagetijd kort. Na de oplegging ligt het element als een huis en hoeft een timmerman het element alleen nog maar met enkele schroeven te fixeren.

Bij de montage houdt Finnforest een tolerantie aan van 5 millimeter, waardoor de naad tussen de opleggingen maximaal 1 centimeter bedraagt. De vloeren worden afgewerkt met een zwevende dekvloer.

Het inhijsen van de elementen gaat eenvoudig. Vier hijskabels worden gemonteerd aan touwen die elk in een lus door twee gaatjes in de hoeken van de vloerplaat zijn aangebracht. Als de elementen zijn opgelegd, hoeft de monteur alleen het touw door te snijden.

De 17 vierkante meter grote elementen zijn 6,8 meter lang, 2,5 meter breed, 40 centimeter hoog en ze wegen gemiddeld 300 kilogram. Door het geringe gewicht was een besparing op de fundering van 50 procent mogelijk.

Vuren fineer

Het basismateriaal voor de Kerto ribbenvloer is vuren fineer. Volgens Oläv van Woudenberg, deputy managing director Finnforest Holland, komen alleen de beste fineren zonder doorlopende kwasten en ander ongerief voor de verwerking in aanmerking. Tijdens het verlijmen van de fineren vindt een koude en een warme persing plaats, die het hout tot 10 procent verdicht. Dit heeft onder meer tot gevolg dat het verdichte vuren met 0,65 millimeter per minuut een lagere inbrandsnelheid heeft dan concurrerende producten of gewoon vurenhout met een inbrandsnelheid van 1 centimeter per minuut.

De onderdelen van de Kerto ribbenvloer voor de Brede School zijn geassembleerd bij De Groot Vroomshoop, die het werk uitvoert in onderaannemerschap van Heijmans IBC Bouw Amsterdam. Het is van belang dat het samenstellen onder geconditioneerde omstandigheden plaatsvindt, waarbij onder andere de temperatuur tussen 16 en 20 graden Celsius blijft. Van elk derde element neemt De Groot Vroomshoop een monster om de kwaliteit van de verlijming te testen en het vochtgehalte te bepalen.

In Osdorp is de Kerto ribbenvloer in combinatie gebruikt met een constructie van gelamineerde liggers en kolommen. Maar volgens Van Woudenberg biedt het systeem van Finnforest ook volop mogelijkheden om de Kerto ribbenvloer bij een staalconstructie toe te passen.

Verder vindt hij dat de ribbenvloer voor houtskeletbouw een grote impuls kan betekenen. Van Woudenberg: “Bij een overspanning van 7,5 meter zit je niet meer vast aan dragende muren in een woning, zoals tot nu toe in houtskeletbouw met maximaal 5,5 meter wel het geval was.” Volgens van Everdink voldoet de vloer bij een overspanning van 7,5 meter aan de eisen voor trillingsgevoeligheid en ruimschoots aan de eisen voor woningscheidende vloeren in combinatie met een afwerkvloer van 10 millimeter houtvezelplaat en twee lagen Fermacell.

Beperking van bouwhoogte is er niet. De Brede School is uitgevoerd in vier bouwlagen. Op dit moment vindt op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een studie plaats naar een toepassing van ribbenvloeren in een complete houten constructie van tien bouwlagen.

Finnforest presenteert de ribbenvloer tijdens VloerTotaal 2005.

kan de helft

Reageer op dit artikel