nieuws

Provincies gebaat bij invoering grondbank

bouwbreed Premium

maastricht – Provincies moeten om de doelstellingen uit hun beleid beter te bereiken meer te zeggen krijgen over het grondgebied waarop hun beleid is gericht. De oprichting van een grondbank, die het de provincies gemakkelijker kan maken om zelf grond te kopen, zou hiertoe kunnen leiden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de […]

maastricht – Provincies moeten om de doelstellingen uit hun beleid beter te bereiken meer te zeggen krijgen over het grondgebied waarop hun beleid is gericht. De oprichting van een grondbank, die het de provincies gemakkelijker kan maken om zelf grond te kopen, zou hiertoe kunnen leiden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie Limburg.

Het onderzoek is uitgevoerd om te kijken hoe provincies daadkrachtiger hun beleid ten uitvoer kunnen brengen.

De resultaten van het onderzoek geven aan dat als provincies meer risico gaan dragen bij gemeentegrensoverschrijdende projecten, ze hun doelen sneller zullen bereiken.

Op dit moment kunnen provincies zelf moeilijk aan grond komen, en hebben er daardoor ook weinig over te zeggen. Het financieringsfonds waar provincies bij de aankoop van grond gebruik van kunnen maken, heeft zulke strenge regels dat in de praktijk blijkt dat er geen gebruik van wordt gemaakt. Zo moet het geleende bedrag bijvoorbeeld al na twee jaar worden terugbetaald. Een grondbank zou ervoor kunnen zorgen dat er een beter beleid ten aanzien van grondbezit gevoerd kan worden. En dat kan direct leiden tot het efficiënter en daadkrachtiger functioneren van het provinciale beleid.

Reageer op dit artikel