nieuws

NMa verdenkt 700 bouwers in b&u

bouwbreed

den haag – Mededingingsautoriteit NMa gaat zevenhonderd bouwbedrijven aanpakken wegens overtreding van het kartelverbod in de burgerlijke- en utiliteitsbouw. Dat heeft de kartelwaakhond gisteren bekendgemaakt.

De NMa zegt bewijzen te hebben dat de ondernemingen tussen 1998 en 2002 hebben deelgenomen aan een kartelstructuur.

“Zij stemden, voorafgaande aan aanbestedingsprocedures, gezamenlijk hun biedgedrag af en stelden een rekenvergoeding vast waarmee de inschrijfcijfers van de biedende bedrijven werden verhoogd”, aldus de toezichthouder.

Door vrijwillige medewerking van 230 woning- en kantorenbouwers kon de NMa uiteindelijk bewijzen vergaren tegen in totaal zevenhonderd bedrijven, waaronder vrijwel alle grote b&u-aannemers. De ondernemingen die op eigen houtje informatie hebben afgestaan is boetevermindering in het vooruitzicht gesteld. De korting is afhankelijk van de verstrekte gegevens en kan oplopen tot maximaal 50 procent.

Woordvoerder B. Roest kon gisteren nog geen indicatie geven van de hoogte van de boetes die de bouwbedrijven boven het hoofd hangen. Een aantal van de aannemers is al eerder beboet voor kartelovertredingen in de grond-, water- en wegenbouwsector.

De zevenhonderd bouwbedrijven krijgen de gelegenheid om mee te doen aan de zogenoemde versnelde sanctieprocedure, waarbij ze afzien van het voeren van individueel verweer. Om meedoen aantrekkelijk te maken, stelt de NMa een boetevermindering van 15 procent in het vooruitzicht. Na bestudering van het collectieve verweer, gaat de NMa over tot het opleggen van boetes per bedrijf.

Woordvoerder P. Wouters van Bouwend Nederland raadt de aannemers aan in te stemmen met de versnelde procedures, om zo jarenlang procederen te voorkomen. “Wij hopen dat het na de afhandeling van deze zaak stil wordt aan het front”, zegt Wouters. “De kabelleggers en de sector beton komen ook nog aan de beurt, maar dat is toch minder omvangrijk dan de b&u.”

Wouters benadrukt dat wat Bouwend Nederland betreft de NMa de vinger aan de pols blijft houden in de bouw, om “individuele overtredingen op te sporen en te bestraffen”. Hij vindt ook dat de bedrijven daar zelf een taak in hebben. “Misstanden moeten boven water komen.” Bouwers die worden betrapt op recent vooroverleg, lopen het risico hun lidmaatschap te verliezen.

De beursgenoteerde bouwondernemingen BAM, Ballast Nedam en Heijmans hebben gisteren laten weten voor de versnelde procedure van de NMa te zullen kiezen en werken graag mee aan de clementieregeling. “Hoe sneller de zaak is afgerond hoe beter”, aldus de woordvoerder van BAM. De bouwondernemingen verwachten eventuele boetes te kunnen betalen uit eerder getroffen voorzieningen.

Reageer op dit artikel