nieuws

Maastricht maakt zich sterk voor leerwerkplaatsen

bouwbreed

maastricht – Woningcorporaties, Bouwend Nederland en de gemeente Maastricht slaan de handen ineen om dertig leerwerkplaatsen tot stand te brengen. De partijen hebben hiervoor afspraken gemaakt waarbij is vastgelegd dat de sociale huisvesters hun projecten tot leerlingbouwplaatsen maken.

Als alles volgens plan verloopt kunnen dit schooljaar vijftien jongeren aan de slag als schilder, stukadoor, elektricien of installatiespecialist. Volgend jaar moet eenzelfde groep jongeren via het project aan een leerplek in bouw worden geholpen.

Met het programma wil de gemeente iets doen aan de werkloosheid in de stad. Die is hoog onder jongeren, omdat aannemers door het tekort aan werk vaak al moeite hebben om hun eigen mensen aan het werk te houden. Onder dergelijke omstandigheden is een medewerker in opleiding niet erg welkom.

Volgens P. Zeegers van de gemeente is het toch van belang de jongeren aan het werk te zetten. “Doen we niets, dan lopen mensen die wel willen leren weer weg. En dan zie je ze nooit meer terug”, licht hij de inspanningen van de gemeente toe.

Daarnaast speelt mee dat in Maastricht een aantal grote bouwprojecten gepland staat. “Er moet bijvoorbeeld een tunnel worden gebouwd”, verwijst hij naar de wens van de Maastrichtenaren om een drukke weg onder de grond te stoppen. Van dergelijke grote projecten wil Maastricht ook de eigen bevolking laten profiteren.

Reageer op dit artikel