nieuws

ING en Bouwfonds gaan haven Hamburg herontwikkelen

bouwbreed

hamburg – ING Real Estate en Bouwfonds gaan het Überseequartier herontwikkelen in het havengebied van Hamburg. De twee bedrijven werken daarbij samen met projectontwikkelaar Gross & Partner uit Frankfurt. Het Nederlands-Duitse consortium investeert 800 miljoen euro in het project.

Onder de naam Hafencity Hamburg herontwikkelt de stad Hamburg de komende jaren een 155 hectare grote havengebied nabij de binnenstad. De raad van toezicht van Hafencity Hamburg heeft de senaat van Hamburg geadviseerd om de ontwikkeling van het 8 hectare grote centrumgebied te laten uitvoeren door het Nederlands-Duits consortium. Senator M. Freitag, voorzitter van de Raad van Toezicht van Hafencity Hamburg, noemt het urbane karakter van het plan en de hoogwaardige architectuur als redenen om het consortium voor te dragen. Het Nederlands-Duitse plan werd verkozen boven dat van de lokale projectontwikkelaars Fondsgesellschaft Difa met ECE en Tishman Speyer Porperties.

Het definitieve contract voor de herontwikkeling wordt van kracht als de lokale overheid in Hamburg zich akkoord verklaart met het advies. De totale investering voor het plangebied bedraagt 800 miljoen euro. Over de hoogte van de individuele investeringen laat geen van de partijen zich uit. Het consortium moet ook de U-bahn aanleggen die het plangebied in de toekomst ontsluit.

Het plan voor het 8 hectare grote Überseequartier voorziet in 270.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak aan nieuwbouw. Bijna eenvijfde deel daarvan is gereserveerd voor woningbouw. In de plannen van het consortium krijgt het Überseequartier 450 woningen. Dat is twee keer zoveel als oorspronkelijk voorzien. Het Nederlands-Duitse plan voorziet verder onder meer in kantoren en bedrijfsruimte voor zevenduizend personen.

Bij het plan zijn diverse gerenommeerde internationale architecten betrokken. Zo ontwierp Rem Koolhaas de cruiseterminal en het science-center annex aquarium. Ook Erick van Egeraat tekende mee aan het plan, evenals het bureau BDP uit Londen en NPS Tschoban Voss uit Hamburg.

De start van de bouw is voorzien in 2007. De oplevering is in 2011.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels